Шоколадът - "черното злато" на Еквадор

08.06.2013 | 12:00
по статията работи: Теодора Пенева
Бившият топ износител на какао отново се завръща на глобалния пазар

За щастие повишеното търсене на шоколад, респективно какао, през последните десетилетия в световен мащаб накарало фермерите отново да обърнат внимание на потенциала на местните сортове. Като основен мотив идва фактът, че въпросните сортове са всепризнати за висококачествени и, поставени в центъра на производствената верига, те биха осигурили на ангажираните в нея хора подобаващо заплащане срещу вложения труд. Следствие с голямо значение, особено в провинции като Есмералдас – най-бедния район в страната.

Наистина високо качество

В своята книга, посветена на шоколада, популярният британски кулинарен експерт и автор Сара Джейн Евънс описва какаовите зърна, отгледани в южноамериканската държава, като източници на комплексен вкус – според нея те имат "флорален профил с привкус на касис и подправки".

Името на описания сорт е „Ариба“. Той е географско специфичен и характерен за Еквадор. Буквално означава „по течението на реката“ и загатва първоначалното местонахождение, на което са открити – устието на река Гуаяс.

Тайната на вълшебните зърна е, че те са много чувствителни към заобикалящата ги среда. Толкова чувствителни, че понякога всяко какаово зърно има свой собствен вкус и се различава от останалите. Така, в зависимост от това къде са отглеждани, част от тях имат плодов привкус, а други – по-натурален.

132685

Най-високото качество идва от оптималното съчетаване между спецификата на добитото какао и методиката на обработка, обяснява Сантяго Пералта, един от успешните производители на фин шоколад в Еквадор.

Новата производствена и търговска ниша е революционно решение за стопанството на страната. Фермерите залагат всичко на високото качество. Ето защо Пералта сам опитва всеки нов получен вкус.

"След 250 години износ на какао, никой в тази страна не знае как всъщност се прави шоколад", обяснява той.

Така или иначе, в Есмералдас вече са отворили врати няколко шоколадени фабрики, движени от чуждестранни стопани и инвестиции. В това число влизат и водещи гастрономи от алпийските държави, известни именно с първокласния си шоколад, залагайки средствата си на високия клас на еквадорската продукция.

В този смисъл, нищо чудно, че местните земеделци наричат какаото своето „черно злато“. (Снимка вдясно: Sxc.hu)


Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...