Остават около три седмици до Великден, а в публичното пространство се появиха какви ли не „прогнози” за цените на най-търсените за празника храни. Въпреки страховете обаче, не са отчетени съществени изменения при стойностите на шестте основни хранителни продукта на дребно – захар, олио, брашно, яйца, пилешко месо и агнешко месо. Това сочат данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), обхващащи последния проучван период – 14-21 март 2012 г.
След като страстите около яйцата се поуспокоиха, цените им започнаха да падат. Тази седмица яйцата размер М и размер L са поевтинели съответно с 2 и с 3 стотинки за брой. За сметка на това се повишава стабилната досега цена на цялото агне, както и на агнешката плешка. По-ниска е стойността на агнешкият бут, както и на замразеното и на охладеното пиле. Стабилни са цените на брашното и на олиото. Захарта поскъпва леко – с една стотинка за килограм.
Яйца
Продължава умереният спад в цените на яйцата размер М и размер L. През изминалата седмица 14-21 март средната за страната стойност на дребно на малките яйца се е понижила с 2 стотинки до 36 стотинки за брой. С 3 стотинки са поевтинели големите яйца – до 38 стотинки.
Яйца размер М
Поевтиняването на яйцата размер М в различните проучвани региони е от 1 до 6 стотинки в големите търговски вериги (ГТВ) и от 1 до 3 – в другите търговски обекти (ДТО). Най-ниската цена на продукта в големите вериги е отчетена във Враца (30 стотинки за яйце), а най-високата – в Хасково (37 стотинки). В малките магазини яйцата М са вървели най-евтино в Добрич (за 33 стотинки), а най-скъпо – в Плевен (за 40 стотинки за брой).
Яйца размер L
Намаляването на цената на продукта по области варира в интервал от 1-4 стотинки за брой – и в големите, и в малките магазини. Най-евтино в ГТВ яйцата L са се търгували в Кърджали (за 35 стотинки), а най-скъпо – в Хасково и в Шумен (за 40 стотинки). 35 стотинки за брой е била най-ниската цена на продукта в ДТО и е отчетена в Добрич. Най-високата е била 42 стотинки – в Габрово.
Агнешко месо
Средната за страната цена на цялото агне се е повишила със 17 стотинки за килограм до 13,40 лева. Няма обаче съществени изменения на стойността на продукта в различните изследвани области.
Агнешкият бут е поевтинял с още 10 стотинки спрямо седмицата 7-14 март. Цената му през последния проучван период е била 13,65 лева за килограм. Най-много продуктът е поевтинял в магазинчетата в област Пазарджик – с 99 стотинки. Най-същественото поскъпване пък е отбелязано в големите магазини в Стара Загора – с един лев за килограм.
Поскъпнала е обаче агнешката плешка – с 22 стотинки до 13,62 лева за килограм. Изменението на средната за страната цена на продукта се дължи главно на повишаването на цената му в големите вериги. На регионално ниво най-същественото поскъпване в ГТВ е един лев за килограм и също е регистрирано в Стара Загора
Пилешко месо
Пилешкото месо на дребно продължава да поевтинява – и замразеното, и охладеното.
Пиле – замразено
Цената на замразеното пиле се е понижила със стотинка до 4,39 лева за килограм в интервала 14-21 март. Напълно се е стопил маржът между средната стойност на продукта в големите и в малките магазини. На областно ниво има отчетливи ценови промени само на няколко места – спад с 30 стотинки в ГТВ на София и на Варна, както и растеж с 16 стотинки в големите вериги в Пловдив и с 15 – в магазинчетата в София.
Пиле – прясно, охладено
Спадът в средната за страната стойност на прясното пиле е по-съществен – в размера на 3 стотинки за килограм. Цената му през периода е била 4,95 лева. Понижаването обхваща най-вече големите магазини в различните региони. То варира в интервала 7-25 стотинки, като в най-голям размер е отчетено в ГТВ на област Търговище и в ДТО на област Шумен. По-съществено поскъпване на охладеното пилешко месо се наблюдава само в големите вериги в Добрич и в малките магазини в София – съответно с 20 и с 12 стотинки за килограм.
Брашно
Средната цена на брашното тип 500 на дребно е била 1,04 лева за килограм и в рамките на интервала 14-21 март. По области отново не са отчетени съществени стойностни промени. Изключение прави единствено Бургас, в чиито големи вериги брашното е поевтиняло с 10 стотинки.
Захар
След като през последните седмици цената на бялата кристална захар на дребно тенденциозно падаше, през последния проучван период тя се е повишила с една стотинка до 2,32 лева за килограм. На регионално ниво обаче стойностните изменения на продукта са разнопосочни. Те варират от поевтиняване в размера на 15 стотинки (в ДТО в Пазарджик) до поскъпване с 12 стотинки (в ГТВ на Велико Търново, на Габрово, на Ловеч и на Плевен).
Олио
В рамките на седмицата 14-21 март е стабилна и цената на слънчогледовото олио на дребно – 2,94 лева за литър. Не се наблюдават отчетливи промени и в различните изследвани области. Изключение правят само поскъпването на продукта с 16 стотинки в големите вериги в област Бургас и поевтиняването със 17 стотинки в ДТО в София.