Брюксел готви промяна в облагането на превозвачите

09.11.2022 | 10:55
по статията работи: econ.bg
Целта на Комисията е да се насърчат държавите членки да прилагат принципите „замърсителят плаща“ и „потребителят плаща“
Брюксел готви промяна в облагането на превозвачите
Снимка: под лиценза на creative commons

Да бъдат променени налозите за камионите, обсъждат в Брюксел. Съветът на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), на който участва и министърът на финансите Росица Велкова, дискутира Директива 1999/62/EC (Евровинетка) по отношение на някои разпоредби на данъчното облагане на моторни превозни средства, съобщиха от Министерството на финансите.

Целта на Комисията е да се насърчат държавите членки да прилагат принципите „замърсителят плаща“ и „потребителят плаща“.

Министър Велкова заяви, че България настоява в директивата да има текст, според който възможността за нулеви ставки няма да се прилага у нас. Предвид разликата между данък и такса, различните им цели и факта, че приходите от данъци и такси се разпределят в различни бюджети (държавен и общински), както и потенциалното нарушаване на конкурентоспособността на вътрешния пазар, ако такъв текст не бъде включен, на този етап България не може да подкрепи компромиса на Председателството.

Министърът на финансите Росица Велкова се срещна с министъра на финансите на Гърция Христос Стайкурас.

В рамките на работното си посещение в Брюксел министърът на финансите Росица Велкова проведе двустранна среща с министъра на финансите на Гърция Христос Стайкурас. Министър Велкова запозна гръцкия си колега за приетото решение на парламента от 27 октомври 2022 г., с което възложи на българското правителство да ускори преговорите с европейските институции и държавите-членки от еврозоната и техническата подготовка за въвеждане на еврото, за да се спази целевата дата 1 януари 2024 година. Двамата министри обсъдиха и други въпроси от взаимен интерес, сред които обмен на опит в областта на подоходното облагане с оглед на целеви мерки за подкрепа на граждани с ниски доходи и съвместни мерки за противодействие на избягването на плащане на данъци.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....