Българската агенция по безопасност на храните започва проверки по магазините преди Великден и Гергьовден. Инспекторите ще следят за качеството на предлаганите козунаци, яйца, агнешко месо, пресни зеленчуци, както и на боите за яйца.
БАБХ ще проверяват за правилното съхранение на храните, спазване на сроковете на съхранение, наличие на здравна маркировка на трупното месо, етикетирането и маркирането на яйца.
За първи път специална маркировка ще показва на потребителите дали предлаганото агнешко е българско или вносно. Син печат върху месото ще означава, че то е родно производство, а червената маркировка – чуждо. Печатите ще се поставят така, че всяко парче от месото да има съответната маркировка.
Дежурни инспектори към Българската агенция по безопасност на храните ще проверяват обектите и по време на празниците и в почивните дни.