Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас ще се превърне в своеобразна сцена за предстоящия Сладоледен фестивал. Райското кътче за всички любители на леденото изкушение може да се посети от 30 юли до 2 август 2020 г.
Посетителите ще открият там най-вкусните, интересни и екзотични сладоледи - огромно богатство от вкусове, аромати и цветове, произведени в България и цял свят.
Организаторите от Община Бургас и Министерството на труда и социалната политика са се погрижили за атрактивна фестивална програма с много игри, дегустации, демонстрационни работилнички за сладолед с майстор-готвачи.
Сладоледеното градче ще бъде официално открито в четвъртък следобед. На 31 юли сутрешната дегустационна среща ще бъде с екип на Българската национална телевизия, който ще приготвя мелби с различни плодове и украса от бисквити, заливки и др. Привечер един от най-интересните професионални кулинари у нас, участник в "Master Chef", шеф Николай Попов, ще приготви на място феерия от сладоледени изкушения.
В рамките на няколко часа той ще презентира как се приготвя класическа рецепта за сладолед с бургундска ванилия, изкушение от черен сладолед от манастирско кисело мляко с активен въглен и лайм, като част от гурме десерт под формата на тарталета с мус от бял шоколад, горски плодове и пудра от малини. За децата ще има приготвен на място специален комплимент от домашни фунийки със сорбе от къпина, а за възрастните диня с българско краве сирене, като динята ще бъде инфузирана с алкохолно питие.
В "сладоледеното градче" ще бъдат разположени шатри за участие на бургаското джелато Pozzeti, Yellow cat gelato - град Поморие, Raffy ice cream, сладкарска верига "Роза", сладоледен салон "Gelati", сладоледи "Нестле" и сладоледи "Cremona".
Мястото за провеждане на фестивала е избрано специално заради удобното местоположение. Прогнозата за времето е изключително благоприятна за сладолед.
Фестивалът на сладоледа се осъществява в рамките на Сладоледения уикенд - част от програмата за тематични уикенди в Бургас.