Насред пандемията от коронавирус италианските винопроизводители са натрупали огромно количество непродадено вино. А след прибиране на новата реколта ще трябва място за новите количества.
За да се избавят от очертаващия се кошмар, много производители спешно инсталират дестилационни, в които от залежалите количества вино ще правят дезинфектанти.
Съответната резолюция беше приета от италианското правителство.
Антонио Емалди, президент на Assodistil, националната асоциация на производителите на спиртни напитки и ракия, смята, че това е добър начин да се отървем от количествата, превърнали се в тежест за винарните.
„Имаме вино, което се съхранява точно тук в стоманени резервоари, свързани към дестилационна система. В хода на технологичния процес получаваме етилов алкохол. Крайният чист продукт постига качеството, необходимо за фармацевтичното производство на гел. Алкохолът автоматично се отстранява от резервоара и се изпомпва през тези тръби, където към него се добавят химикали, за да се направи продукта негоден за консумация от човек. След това алкохолът отива направо в резервоара. Следва опаковъчна работа. Тогава дезинфектантът ще бъде на рафтовете на магазините и аптеките“, казва Емалди.
Така най-добрите италиански вина се превръщат в дезинфектант. И това е една от странните последици от пандемията. Тази стъпка обаче ще помогне на производителите на вино да преодолеят кризата, пред която е изправен секторът.