Какво може да се окаже подходящ бизнес за...монаси?
Монасите от кюстендилското село Копиловци дават евентуален отговор на този въпрос. От няколко години насам те произвеждат само екологично продукти и се издържат със земеделие. Стоката им, освен предпочитана на пазарите в Югозападна България, е хитова и в столицата София. От тази година нов продукт в каталога на духовниците са и буркани със зимнина, които се пласират успешно на пазара.
Монасите-земеделци отглеждат продуктите си вече две години – при това без употреба на каквито и да е химикали, съобщава БНТ. Духовниците обработват близо 1000 декара земи в кюстендилското поле. Приходите пък се оползотворят за достойна кауза – изграждането на манастир.
"Чистите продукти са нашият стремеж към чиста вяра. Слава Богу, минахме всички митарства за узаконяване и вече всичко е наред“, доволно отбелязва отец Касиян, който е игумен на манастира „Благовещение“.
Наред с традиционните плодове и зеленчуци, монасите отглеждат пъстърва в собствен рибарник и предлагат мляко, сирене, мед и хляб. По думите им продукцията им освен че се отличава с по-добър вкус, гарантира и по-добро здраве.
„Това са стари рецепти, които сме научили от баби и деди и ги пазиме, както и семената, които имаме“, изтъква отец Касиян, говорейки за лютеницата и различните конфитюри, които също са част от артикулите на монасите.
Те разполагат и със собствена технология при производството на мляко и млечни продукти. Освен потребителското признание, духовниците са наградени и с грамота от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов за качеството на продукцията, която предлагат.