Специфичните изисквания за производство на малки количества храни в домашни условия предстои да се регламентират в наредба. Документът е внесен за разглеждане от експертите в Министерство на земеделието. Целта е да подготвим административен акт, с който се надяваме да дадем повече видимост на този вид храни. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на онлайн семинар, съобщава agrozona.bg.
По време на уебинара се обсъдиха актуални теми, свързани с идеите за нормативна формулировка за фермерските пазари и домашните храни, както и перспективите за производителите.
„Предложението, за наредбата, което ни беше изпратено от Локалфууд.бг, има много добри аспекти, свързани с контрола, регистрацията и безопасността на храните“, посочи заместник-министър Събев. По думите му тази тема е популярна и широко приложима в други страни в Европейския съюз. Земеделският заместник-министър изрази надежда, че диалогът и търсенето на оперативни решения, ще даде възможност на производителите в селските региони да легализират продукцията си, гарантирайки безопасността на крайните продукти, но и да изсветлят дейността, която практикуват.
По отношение на незаконната продажба на хранителни стоки заместник-министърът на земеделието коментира, че този вид сива икономика оказва натиск върху легалните производители.
„Трябва да се търсят инструменти и начини, които да помогнат по законен начин и да дават възможности на останалите жители на селските райони за съхранение на техния поминък“, категоричен бе Събев. Според него, успешният път е даването на видимост, която засилва контрола свързан с предлагането на производството. „Има необходимост от правила, които да дават възможност на физически лица да предлагат продукцията си“, обясни той.