На покрива на хотел "Хилтън” в центъра на София се отглеждат четири кошера с пчели. С меда закусват гостите. Хотелът смята да постави кошери с прозрачни стени и на входа си, информира
TV7.
Пчелите не жилят, освен ако не се окажат в ситуация на опасност и не влизат в стаите на гостите, нито пък в климатичната инсталация, обяснява пчеларят Димо Димов, който се грижи за тях. Мръсният
въздух в столицата не е пречка пред отглеждането на мед, тъй като пчелите филтрират и пречистват нектара.
“Идеята за кошерите ми дойде, след като прочетох, че на покрива на операта в Париж също има пчелин. Освен това прочетох доста материали за това, че пчелите са заплашени от изчезване в световен мащаб. Така реших, че можем да опитаме да подкрепим по някакъв начин каузата за защита на пчелите”. Това разказва генералният мениджър на хотел “Хилтън София” Жак Брюн.
Работата по експеримента в София е започнала отдавна, а докато бъдат уредени всички необходими документи и разрешителни са изминали 8 месеца, обяснява инж. Димо Димов от Сдружението за биологично пчеларство. Проектът е под надзора и на Българската агенция по безопасност на храните и на Централния ветеринарно-медицински институт, обяснява в. "Труд".
Относно това трябва ли да има стандарт за меда, зам.-председателят на Асоциацията на професионалните пчелари Ефрем Моллов заяви, че производителите досега са се съобразявали с държавния
стандарт, който действа открай време. Характеристиките, които са заложени в този стандарт, отговарят за високите показатели на продуктите, информира ТВ 7.
Специфичните дейности на мчеларите са описани в Закона за пчеларството, който е създаден преди няколко години. Добре би било в новия стандарт да се вложат условия за ГМО, тъй като в стария, който е
от преди 20-30 години, такива не фигурират, смята Моллов. Според производителя в европейските стандарти има компонент водно съдържание, който дори е малко по-висок от нашия.