Иновациите нахлуват в бирената индустрия

14.08.2012 | 15:38
по статията работи: Петя Бързилска
67% от предприятията в пивоварната индустрия въвеждат технологични новости. В бирата се откриват повече антиоксиданти, отколкото в бананите и морковите
Иновациите нахлуват в бирената индустрия

Според данни на Националния статистически институт (НСИ) 50% от предприятията в пивоварната индустрия се определят като иновативни с въведени технологични, организационни и маркетингови иновации. 67% от предприятията в бранша са с технологични иновации.

За качеството на бирата огромно влияние имат именно технологиите. В подкрепа на това говорят резултатите, получени от проучване на Центърa по биология на храните в София. Предварителните изследвания за установяване на промяната в антиоксидантното съдържание в хода на производството на бира показват, че до голяма степен количеството на антиоксиданти в пивото се дължи на суровините - разнообразните сортове хмел, пивоварния ечемик и получавания от него малц, щамовете дрожди (популярни като „бирена мая”).

Както и при останалите натурални храни, в бирата се съдържат различни по своята природа и значение вещества – протеини, аминокиселини, витамини (особено от групата В), антиоксиданти, полифеноли, минерали, фибри и др. Известно е, че антиоксидантите участват в превенцията и терапията на около 100 вида болести. Интересно е, че в бирата се откриват повече антиоксиданти от измерените в някои плодове и зеленчуци като банани и моркови. При това антиоксидантите в пивото се намират във водоразтворимо състояние и са напълно и лесно усвоими от човешкия организъм.

Над 90% от първоначалното количество антиоксиданти в бирата се набавя от малца. Това е следствие от един забележителен факт – малцуването повишава около 10 пъти антиоксидантния капацитет на използвания ечемик. В крайна различията в суровините обуславят и вариациите в съдържанието на антиоксидантите при пивопроизводството.

Проучването позволява да се индентифицират няколко ключови процеса на редукция на антиоксиданти, както и такива, при които се наблюдава образуване на нови полезни за хората съединения. Например, при отлежаване на пивото за ферментация, дрождите увеличават съдържанието на антиоксиданти около 50%. Степента на нарастване зависи от типа на дрождите, което открива добри перспективи за подобряване на качеството на бирата.

Развитието на изследванията в тази област спомагат за изясняване на някои важни страни на пивоварния процес. Те могат да бъдат основа за разработване на иновации за подобряване на технологиите за производство, както и на усъвършенствани критерии за подбор на суровини.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...