Над 25 хиляди българи са гласували в приключилия преди дни конкурс "Хижа на годината – 2023". За престижното отличие се състезаваха 70 хижи и заслони, разположени в някои от най-красивите кътчета на българските планини. Идеята на организаторите от списание "360" е да се популяризира планинският туризъм у нас, който през последните години преживява истински разцвет.
Хижите в България не могат да бъдат поставени под общ знаменател, тъй като са много различни една от друга – не само по местоположение и достъпност, но и като условия за отдих и обслужване, твърди Полина Димитрова – бивш хижар и част от екипа на инициативата. Затова конкурсът "Хижа на годината – 2023 "беше проведен в 8 категории.
"Печеливш в категория за хижа без достъп с автомобил и лифт е "Мазалат", която е доста известна сред планинарите и туристите. Намира се в Стара планина и предлага много добри условия за настаняване. От нея се разкрива прекрасна гледка към цялата планина. Много специална категория беше "Най-добра хижа рестарт", която се присъжда за възстановяване на изоставена хижа. Наградата получи хижа "Белмекен" в Рила. Новият ѝ стопанин полага сериозни усилия да я обнови и да посреща туристи, дори и през зимните месеци. В категорията за най-устойчиви еко практики бяха номинирани хижи, които полагат сериозни усилия за опазване на околната среда и които пестят природните ресурси. На много места, поради липса на ток, се използват дърва за огрев през зимата. В тази категория бе отличена хижа "Амбарица" в Троянския Балкан" – каза Полина Димитрова.
Призът за най-добрата хижа, достъпна с автомобил или с лифт отиде при "Партизанска песен" – също в Стара планина, а като най-чиста се открои "Беласица" в едноименната планина. И понеже всеки турист, след дълъг преход на чист въздух, мечтае да стигне до място, където да се подкрепи с нещо топло и вкусно, ето и хижата с най-добрата кухня:
"Тук имахме много интересни номинации – казва Полина Димитрова. – Но първото място спечели хижа "Момчил Юнак" в Родопите. Там нестандартното е, че хижарите са младо семейство, като мъжът е от аржентински произход. И те предлагат интересна и различна кухня, която обхваща не само българските традиционни ястия, а и някои по-екзотични гозби. Но специалитетът на хижата е родопският пататник, който се оценява много високо от туристите."
Все повече млади хора предприемат пътуване в планината и преоткриват красивата българска природа, смята Полина Димитрова.
"Това се възроди като движение след трудните години на ковид пандемията. Може би тогава хората разбраха, че трябва да прекарват повече време сред природата, за да са по-здрави. Докато бях хижарка, съм посрещала много млади хора от България и чужбина. Чужденците проявяват огромен интерес към планините ни. Те пристигат много добре информирани, но разчитат също на хижарите да ги упътят и да им покажат най-добрите и безопасни маршрути."
В конкурса "Хижа на годината" бяха отличени и два заслона – "Спано поле" в Пирин, предлагащ комфортни бунгала и комфортният заслон "Велийца" близо до едноименния връх в Родопите.