Раздел I
Общи разпоредби
Чл. 1. С наредбата се уреждат:
1. редът и методът за окачествяване и класификация на кланични трупове от говеда по скалата (S)EUROP;
2. броят на кланетата, съгласно който в кланиците се прилага окачествяване и класификация по скалата (S)EUROP;
3. начинът на обработка на доставените за окачествяване по скалата (S)EUROP животни;
4. редът за разглеждане на споровете по окачествяването и класификацията;
5. редът за събиране на данните за цените на кланичните трупове и живите животни;
6. редът за извършване на проверки в кланиците.
Чл. 2.
(1) Задължително окачествяване на кланичните трупове от говеда по скалата (S)EUROP се извършва в кланиците, в които броят на кланетата, изчислен средно за календарната година, надхвърля 75 броя седмично.
(2) Кланици, които не отговарят на изискванията по ал. 1, могат да извършват доброволно окачествяване на кланичните трупове от говеда по скалата (S)EUROP.
(3) Не са длъжни да извършват окачествяване на кланичните трупове по скалата (S)EUROP кланици, които извършват клане на животни, доставени от търговци на дребно, които сами реализират добитото месо.
Чл. 3. Окачествяването и класификацията се извършват от класификатори, които притежават свидетелство за класификация на кланични трупове на животни от говеда по скалата (S)EUROP.
Чл. 4. Министърът на земеделието и горите възлага на класификаторите извършването на окачествяването и класификацията на кланичните трупове в кланиците.
Раздел II
Приемане, предкланичен престой, претегляне и клане
(1) Всяка партида животни за клане се приема в кланицата при спазване на следните изисквания:
1. говедата са маркирани по реда на Наредба № 6 от 2003 г. за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти, в които те се отглеждат (ДВ, бр. 7 от 2003 г.);
2. партидата говеда се придружава от ветеринарномедицинско свидетелство.
(2) Партидата говеда, получени от един доставчик, се настанява в отделен бокс за предкланичен престой.
(3) Животните се колят по реда на приемане на партидите.
Чл. 6.
(1) Клането на животните се извършва в деня на приемането им в кланицата. Ако това е невъзможно, клането се извършва на следващия ден, като по време на престоя на животните се осигурява храна и вода.
(2) Когато клането се извършва извън срокове по ал. 1, при заплащане на трупа теглото му се увеличава с по 1 % за всеки ден закъснение.
Чл. 7. Труповете се претеглят не по-късно от 60 min след одиране на кожата с точност до 100 g.
Чл. 8. При транспортиране на животните, кланичен престой и клане се спазват изискванията за намаляване на възбудата, болката и страданието на животните, определени в Наредба № 4 от 2000 г. за ветеринарномедицинските изисквания за хуманно отношение към животните по време на транспорт (ДВ, бр. 16 от 2000 г.) и Наредба № 20 от 2002 г. за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане (ДВ, бр. 55 от 2002 г.).
Раздел III
Окачествяване на кланични трупове
(1) На окачествяването по скалата за класификация (S)EUROP подлежат:
1. кланичен труп - цялото тяло на закланото животно след обезкървяване, изкормване и одиране, представен по следния начин:
а) без главата и краката, като главата е отделена от трупа на нивото на тилната връзка, а краката са отрязани в китковата и скакателната става;
б) без органите, разположени в гръдната и коремната област, със или без бъбреците, бъбречните и тазовите тлъстини;
в) без половите органи и без вимето и тлъстините около вимето;
2. половин труп, получен от симетричното разделяне на целия труп, посочен в т.1, чрез разрез през средата на всеки вратен, гръбначен, кръстен и опашен прешлен, гръдната кост и неподвижната става на "седалищно-срамната" кост.
(2) При определяне на цената трупът се представя с отстранени:
1. бъбреци, бъбречни и тазови тлъстини;
2. диафрагма;
3. опашка;
4. гръбначен мозък;
5. тлъстини в областта на скротума;
6. тлъстини по вътрешната част на скротума;
7. вратна вена, като вратът е отрязан съгласно ветеринарните изисквания.
(3) Когато представянето на труповете се различава от описаното по ал. 1 и 2, теглото на трупа се коригира с коефициенти съгласно приложение № 1. В този случай цената се коригира за всеки 100 kg от теглото на трупа.
Чл. 10. Кланичните трупове се представят за окачествяване с повърхност без повреди, кръвоизливи и набитости и без остатъци от вътрешни органи, съсирена кръв и други видими замърсявания.
Чл. 11.
(1) Кланичните трупове се окачествяват в кланицата най-късно до един час след клането.
(2) При окачествяването кланичният труп се окачва на задните крайници.
(3) На всеки кланичен труп от партидата се поставя индивидуален пореден номер.
Чл. 12.
(1) Кланичните трупове от говеда се разпределят в следните категории:
1. A - трупове на млади некастрирани мъжки животни до две години;
2. B - трупове на други некастрирани мъжки животни;
3. C - трупове на кастрирани мъжки животни;
4. D - трупове на женски животни, които вече са се отелвали;
5. E - трупове на други женски животни.
(2) Кланичните трупове на млади некастрирани мъжки животни до две години се разграничават от труповете на други некастрирани мъжки животни по възрастта на животните, удостоверена въз основа на наличната информация в информационната система за идентификация и регистрация на животните съгласно Наредба № 6 от 2003 г. за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти, в които те се отглеждат.
Чл. 13. Кланичните трупове на говеда се класифицират чрез определяне на класа на конформация на трупа и степента на залоеност съгласно приложения № 2 и 3.
Чл. 14.
(1) След извършване на окачествяването и класификацията класификаторът съставя протокол за резултатите от окачествяването. Протоколът се съставя в 5 екземпляра и в него се вписват данните по чл. 16.
(2) Протоколът по ал. 1 се подписва от класификатора и се предоставя до края на работния ден на отговорно лице от кланицата, което представя копие от него на производителя, доставил или предал животните за окачествяване в кланицата.
(3) Протоколът се съхранява в кланицата най-малко четири седмици след датата на окачествяването.
Чл. 15.
(1) Окачествените кланични трупове се маркират с печат или с устойчив и добре залепващ етикет.
(2) Печатът съдържа буква, определяща класа по конформация, и цифра, определяща класа по степен на залоеност. За печата се използва нетоксично и незаличимо мастило. Размерът на буквите и цифрите е най-малко 2 cm.
(3) Печатът се поставя върху задните четвъртинки от трупа на нивото на филето, на височината на четвъртия поясен прешлен и върху предните четвъртинки на нивото на широкия край на гърдите, на около 10 до 30 cm от гръдната гост.
(4) Етикетът освен данните по ал. 2 съдържа регистрационния номер на кланицата, номера по чл. 11, ал. 3, датата на клането и теглото на трупа. Не се допуска вписването на допълнителни данни.
(5) Етикетът се поставя на всяка четвъртинка от трупа. Размерът на етикета не може да бъде по-малък от 5 на 10 cm.
(6) Печатът или етикетът не трябва да се отстраняват от трупа преди обезкостяването на четвъртинките.
(7) Преди маркиране, ако степента на затлъстяване позволява, кланичните трупове или половинките трупове могат да бъдат почистени от тлъстините. Почистването се осъществява чрез отделяне на външната мазнина от:
1. бутовете, филето и средните ребра;
2. края на гърдите, външната ано-генитална област и опашката;
3. шола.
(8) Маркирането по ал. 1 не е задължително за кланици, които сами разфасоват всички получени трупове.
Чл. 16. За животните, заклани, претеглени и окачествени в кланицата, се води дневник, в който се вписват следните данни:
1. наименование, адрес и регистрационен номер на кланицата;
2. дата и час на приемане на живото животно и дата и час на клане;
3. име и адрес на производителя или доставчика на живото животно;
4. идентификационен номер на животното;
5. индивидуален пореден номер на трупа;
6. категория на трупа;
7. топло тегло на трупа;
8. резултат от окачествяването;
9. име на класификатора.
Чл. 17. Кланичните трупове се съхраняват в кланицата най-малко 24 часа след окачествяването.
Раздел IV
Контрол на окачествяването
(1) Окачествяването и идентифицирането на кланичните трупове в кланиците се контролира чрез проверки от длъжностни лица, упълномощени от министъра на земеделието и горите.
(2) Проверките на кланиците се извършват без предупреждение два пъти на всеки три месеца и обхващат най-малко 40 произволно избрани кланични трупа. В кланици, в които класификацията се извършва от един и същи класификатор, и в кланиците по чл. 2, ал. 2 проверките могат да се намалят до една на всеки три месеца.
(3) Длъжностните лица по ал. 1 извършват проверки и на класификаторите, които извършват окачествяване в кланици по чл. 2, ал. 1. Проверките се осъществяват без предупреждение, два пъти на всеки три месеца и обхващат най-малко 40 кланични трупа. В кланици, в които класификацията се извършва от един и същи класификатор и са налице по-малко от 40 трупа, проверката може да се проведе и на наличните кланични трупове, но не по-малко от 25 трупа.
(4) В констативните протоколи и докладите от извършените проверки се вписват данните относно проверените кланични трупове, броят на неправилно окачествените или идентифицирани трупове, както и видът на представянето и неговото съответствие с изискванията по чл. 9.
(5) При констатиране на значителен брой неправилни окачествявания или идентификации на кланични трупове може:
1. да се увеличат броят на проверяваните кланични трупове и честотата на проверките;
2. да се отнеме свидетелството на класификатора.
(6) Не се разрешава използването за лични нужди или разгласяване от лицата по ал. 1 на информацията, станала им е известна по време на проверките.
Чл. 19.
(1) Производителят доставил животни за окачествяване в кланицата, както и собственикът или управителят на кланицата могат да оспорят резултатите от окачествяването до края на работния ден, в който е извършено, пред лицата по чл. 18, ал. 1.
(2) При оспорване на резултатите от окачествяването повторната класификация на труповете се извършва в срок до 24 часа след първоначалната класификация от друг класификатор, който има право да извършва повторна класификация.
(3) Министърът на земеделието и горите със заповед определя класификаторите, които имат право да извършват повторна класификация.
(4) Разходите за повторната класификация са за сметка на:
1. класификатора, извършил първоначалната класификация, когато резултатът от повторната класификация е различен от първоначално определения клас на трупа;
2. оспорващия класификацията, когато резултатът от повторната класификация е в рамките на същия клас на трупа.
Раздел V
Предоставяне на информация
(1) Всяка седмица класификаторите изпращат в Министерството на земеделието и горите данни за продаденото количество и средната цена за покупко-продажбата на кланични трупове за предходната седмица. Средната цена се представя за 100 kg кланично тегло за всяка категория по чл. 12, ал. 1 и всеки клас по чл. 13 въз основа на цената, платена на доставчика на животните без включен ДДС.
(2) Теглото по ал. 1 е теглото на охладения труп или на топлия труп, намалено с 2 %.
Чл. 21. В Министерството на земеделието и горите се поддържа информационна база данни за кланиците, извършващи класификация на кланични трупове от говеда по системата (S)EUROP, и количеството и цената на кланичните трупове за всяка категория.
Допълнителна разпоредба
§ 1. По смисъла на тази наредба:1. "Охладен труп" е кланичният труп един час след клането.
2. "Конформация на трупа" представлява формите и профилите на мускулатурата заедно с междумускулните и подкожните тлъстини, отнесени към големината на скелета.
3. "Степен на залоеност" е отложената подкожна тлъстина, отнесена към големината на трупа.
Заключителни разпоредби
§ 2. Наредбата се приема на основание чл.38е, ал. 1 и 2 от Закона за животновъдството. § 3. Наредбата влиза в сила от 1.I.2005 г. § 4. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на земеделието и горите.
Приложение № 1
към чл. 9, ал. 3
Коефициенти за корекция съгласно чл. 9, ал. 3, изразени в процент от теглото на трупа
Процент | Намаление | Увеличение | ||||||
Класове/степен на залоеност | 1 - 2 | 3 | 4 - 5 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Бъбреци | -0,4 | |||||||
Околобъбречна тлъстина | -1,75-2,5-3,5 | |||||||
Тазова тлъстина | -0,5 | |||||||
Черен дроб | -2,5 | |||||||
Сухожилна част на диафрагма | -0,4 | |||||||
Мускулна част на диафрагма | -0,4 | |||||||
Опашка | -0,4 | |||||||
Гръбначен стълб | -0,05 | |||||||
Тлъстина около вимето | -1,0 | |||||||
Тестиси | -0,3 | |||||||
Тлъстини около скротума | -0,5 | |||||||
Тлъстина от вътрешната част на бута | -0,3 | |||||||
Югуларната вена и прилежащите тлъстини | -0,3 | |||||||
Отстраняване на външната тлъстина | 0 | 0 | +2 | +3 | +4 |
Приложение № 2
към чл. 13
Конформация.
Развитие на профилите на трупа
(бут, гръб, плешка)
Клас на структурата | Описание | |
S висш | Всички профили са изключително изпъкнали; изключително развити мускули с двойни мускули (тип големи хълбоци) | |
E отличен |
Бут: много закръглен Гръб: широк и много дебел до плешката Плешка: много закръгленана бута изпъква |
Вътрешната част ясно над symphisis pelvis Крупа: много закръглена |
U много добър |
Бут: закръглен Гръб: широк и дебел до плешката Плешка: закръглена |
Вътрешната част на бута изпъква над symphisis pelvis Крупа: закръглена |
R добър |
Бут: добре развит Гръб: все още дебел, но по-малко широк до плешката Плешка: добре развита |
Вътрешната част на бута и крупата са леко закръглени |
O доста добър |
Бут: средно развит Гръб: средно дебел Плешка: средно развита до почти плоска |
Крупа - прав профил |
P среден |
Бут: слабо развит Гръб: тесен с видими кости Плешка: плоска с видими кости |
Приложение № 3
към чл. 13
Степен по залоеност.
Количество на тлъстини от външната страна на трупа и вътре в трупа
Клас на степен по залоеност | Описание |
1много слаба | Липсват тлъстини в гръдния кош |
2слаба | В гръдния кош мускулите са ясно видими между ребрата |
3средна | В гръдния кош мускулите са все още видими между ребрата |
4висока | Видими прослойки от тлъстина по бута. В гръдния кош мускулите между ребрата могат да бъдат инфилтрирани с тлъстина |
5много висока | Бутовете са почти напълно покрити с тлъстина, така че тлъстинните прослойки вече не са ясно видими. В гръдния кош мускулите между ребрата са инфилтрирани с тлъстина |