Наредба № 21 от 2 август 2006 г. за условията и реда за провеждане на медицинско облъчване с източници на йонизиращи лъчения при извършване на медикоправни процедури на лица, срещу които е образувано наказателно производство

МЗ, МФ и МП

Държавен вестник брой: 67

Година: 2006

Орган на издаване: МЗ, МФ и МП

Дата на обнародване: 24.08.2006

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за провеждане на медицинско облъчване с източници на йонизиращи лъчения при извършване на медикоправни процедури на лица, срещу които е образувано наказателно производство за извършено престъпление.

Чл. 2. Медицинско облъчване с източници на йонизиращи лъчения при извършване на медикоправни процедури спрямо лицата по чл. 1 се провежда с цел осигуряване защита на сигурността на държавата, вътрешния ред и живота и здравето на гражданите.

Чл. 3. Медицинско облъчване с източници на йонизиращи лъчения при извършване на медикоправни процедури при условията и по реда на тази наредба може да се проведе, когато:
1. се налага да се извършват неотложни следствени действия;
2. престъплението не може да бъде разкрито по друг начин.

Чл. 4.
(1) Не се допуска провеждане на медицинско изследване с източници на йонизиращи лъчения спрямо:
1. ненавършили пълнолетие лица;
2. бременни и майки-кърмачки.
(2) Възрастта на лицето по ал. 1, т. 1 се доказва с документ за самоличност или друг документ, представен от неговия родител или настойник, съответно попечител.
(3) Обстоятелствата относно лицата по ал.1, т. 2 се установяват след преглед от лекар и писмено медицинско заключение.

Чл. 5. Провеждането на медицинското облъчване с източници на йонизиращи лъчения по тази наредба се извършва при спазване на изискванията на Наредба № 30 за условията и реда за осигуряване защита на лицата при медицинско облъчване (ДВ, бр. 91 от 2005 г.)

Раздел II
Ред за извършване на медицинско облъчване

Чл. 6.
(1) Медицинско облъчване с източници на йонизиращи лъчения на лица, срещу които е образувано наказателно производство, се извършва с разрешение на съответния първоинстанционен съд, издадено въз основа на мотивирано искане на органа, който предлага провеждането му, и преглед на лицето от лекар от най-близкото лечебно заведение.
(2) Съдът разрешава или отказва медицинско облъчване на лице по ал. 1 незабавно след получаване на мотивираното искане на органа, който предлага провеждането му.
(3) Медицинското облъчване се допуска само ако лицето, спрямо което е образувано наказателно производство, според заключението на лекаря няма медицински противопоказания за провеждането му.

Чл. 7.
(1) Медицинското облъчване с източници на йонизиращи лъчения по отношение на лице, срещу което е образувано наказателно производство, се провежда във възможно най-кратък срок от лекар, специалист по образна диагностика.
(2) При провеждане на медицинското облъчване лекарят по образна диагностика е длъжен:
1. да посочи метода, който ще приложи;
2. да поддържа индивидуалните дози толкова ниски, колкото е разумно достижимо за осигуряване на необходимата информация;
3. да предприема необходимите мерки за защита на здравето на лицето, спрямо което се провежда облъчването.

Чл. 8.
(1) За проведеното медицинско облъчване на лицето, срещу което е било образувано наказателно производство, лекарят, провел облъчването, съставя протокол, в който вписва личните данни на лицето, методът, който е използвал при облъчването, и получената доза.
(2) Копие от протокола по ал. 1, утвърден от ръководителя на лечебното заведение, се изпраща на съответния общопрактикуващ лекар на лицето за нанасяне на данните от медицинското облъчване в радиационно-диагностичния паспорт съгласно Наредба № 30 за условията и реда за осигуряване защита на лицата при медицинско облъчване.

Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се приема на основание чл.67, ал. 3 от Закона за здравето.

§ 2. Указания по прилагане на наредбата се дават от министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив