Наредба № 5 от 29 юни 2006 г. за условията и реда за деклариране пред митническите органи по електронен път

МФ

Държавен вестник брой: 2

Година: 2007

Орган на издаване: МФ

Дата на обнародване: 11.01.2007

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за деклариране пред митническите органи по електронен път.

Чл. 2. Деклариране по електронен път може да се извършва чрез:
1. обмен на EDI стандартни съобщения (електронен обмен на данни) чрез предварително изградена връзка от тип "система-система" между информационната система на декларатора и митническата информационна система;
2. въвеждане на информацията, изисквана за изпълнение на митническите формалности, в митническата информационна система чрез интернет страницата на Агенция "Митници" на адрес: www.customs.bg.

Чл. 3.
(1) В случаите по чл. 2, т. 1 електронният обмен на данни между декларатора и митническите органи се извършва чрез взаимодействие на информационната система на декларатора и митническата информационна система, като се използват EDI стандартни съобщения, подписани с универсален електронен подпис. Получаването на всяко изпратено EDI стандартно съобщение трябва да бъде потвърдено от системата-получател.
(2) Деклараторът самостоятелно и за своя сметка:
1. комплектува своята информационна система с необходимите апаратни, системни, мрежови и телекомуникационни средства, като връзката се осъществява с криптиран мрежов канал;
2. осигурява необходимите програмни и технически средства за защита на информацията;
3. осигурява необходимата свързваемост между своята информационна система и митническата информационна система.
(3) Електронният обмен на данни по ал. 1 се осъществява чрез:
1. Интернет;
2. директна некомутируема (арендована) линия между мрежов възел на декларатора и Централното митническо управление.
(4) Преди въвеждане в експлоатация на връзката между информационните системи се провеждат тестове за съвместимост по процедура съгласно приложение № 1.

Чл. 4. В случаите по чл. 2, т. 2 деклараторът въвежда данните директно в предназначения за целта формуляр на интернет страницата на Агенция "Митници", позволяващ преглед, редактиране, подписване с универсален електронен подпис, както и изпращане до митническата информационна система на електронна митническа декларация.

Чл. 5. Информационната система на декларатора включва минимално следните функции:
1. създаване на електронна митническа декларация;
2. формален и логически контрол за съответствие на електронната митническа декларация с изискванията на тази наредба;
3. генериране на временен регистрационен номер на електронната митническа декларация (LRN - local reference number);
4. подписване на електронната митническа декларация с универсалния електронен подпис на декларатора;
5. изпращане на електронната митническа декларация до митническата информационна система;
6. прием и обработка на EDI стандартните съобщения от митническата информационна система.

Чл. 6.
(1) Електронният обмен на данни при деклариране по електронен път се осъществява по функционална спецификация, утвърдена със заповед на директора на Агенция "Митници". Функционалната спецификация се публикува на интернет страницата на Агенция "Митници" на адрес: www.customs.bg.
(2) При деклариране пред митническите учреждения по електронен път се спазват и техническите изисквания за комуникационно оборудване и сигурност съгласно приложение № 2.

Чл. 7. При електронния обмен на данни между декларатора и митническите органи деклараторът трябва:
1. да притежава универсален електронен подпис и валидно удостоверение, издадено от доставчик на удостоверителни услуги;
2. да бъде регистриран по реда на тази наредба.

Чл. 8. Не се обработва електронна митническа декларация, която:
1. не е подписана с универсален електронен подпис;
2. не съответства на структурата, определена във функционалната спецификация по чл. 6, ал. 1;
3. съдържа изпълним код или други форми, нарушаващи сигурността на митническата информационна система.

Чл. 9.
(1) Подаването на електронна митническа декларация от декларатора или от упълномощени от него лица го прави отговорен за:
1. верността и точността на данните, посочени в електронната митническа декларация;
2. автентичността на приложените документи;
3. спазването на всички изисквания за деклариране по електронен път;
4. спазването на всички задължения, свързани с поставянето на стоките под съответния митнически режим.
(2) Деклараторът е отговорен за целия електронен обмен между него и митническата информационна система, като се отчита съответната специфика.

Чл. 10.
(1) Електронна митническа декларация може да се подава по всяко време.
(2) Приемането и обработването на подадената електронна митническа декларация се извършва в рамките на работното време на съответното митническо учреждение, освен ако в нормативен акт или индивидуален административен акт е предвидено друго.

Чл. 11. Митническата информационна система протоколира чрез системни записи на датата и часа извършването на следните действия:
1. получаване на електронната митническа декларация;
2. приемане на електронната митническа декларация;
3. изпращане от митническата информационна система до декларатора на съобщение за откритите грешки в резултат на формален и логически контрол;
4. начало и край на проверката на електронната митническа декларация;
5. вземане на решение за извършване на проверка на стоките;
6. вземане на решение от митническия орган за разрешаване на вдигането на стоките;
7. получаване на искане за анулиране на електронната митническа декларация и вземане на съответните решения от митническия орган;
8. други действия, свързани с митническото оформяне на стоките.

Чл. 12. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) С изключение на случаите по чл. 373 от Регламент (ЕИО) № 2454/93 на Комисията, въвеждащ разпоредби за прилагане на Регламент (ЕИО) № 2913/92 на Съвета, установяващ Митническия кодекс на Общността (Регламент (ЕИО) № 2454/93) подадената митническа декларация автоматично се изтрива от митническата информационна система, в случай че деклараторът не представи стоките пред митническото учреждение в 7-дневен срок от изпращането й.

Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) При установяване на несъответствие между данните, посочени в електронната митническа декларация, и резултатите от нейната проверка, се прилагат съответните разпоредби на митническото законодателство.

Чл. 14. При необходимост митническите органи могат да изискат електронната митническа декларация да бъде представена и на хартиен носител съгласно изискванията за писмено деклариране пред митническите органи.

Чл. 15.
(1) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) След поставяне на стоките под митнически режим митническите органи могат да разпечатват на обикновена хартия копие на електронната митническа декларация по образеца, утвърден от министъра на финансите по реда на чл. 62, ал. 1 от Регламент (ЕИО) № 2913/92 на Съвета, установяващ Митническия кодекс на Общността (Регламент (ЕИО) № 2913/92), в следните случаи:
1. по писмено искане на декларатора;
2. по писмено искане на държавен орган, когато това е предвидено със закон;
3. в други случаи, предвидени в действащото законодателство.
(2) В случаите по ал. 1 в клетка "D/J Контрол на отправно/получаващо митническо учреждение" на хартиената декларация с червено се отбелязват думите "Разрешен режим" и се полага подпис и личен печат, а в горния десен ъгъл поставя с червено думите "Копие на електронна митническа декларация".

Раздел II
Регистрация за деклариране по електронен път

Чл. 16. Регистрация за деклариране по електронен път се извършва чрез попълване на регистрационна форма в интернет страницата на Агенция "Митници" на адрес: www.customs.bg.

Чл. 17.
(1) Регистрация на юридическо лице или едноличен търговец се извършва, като регистрационната форма се подписва с валиден универсален електронен подпис с титуляр юридическото лице или едноличния търговец от лица с представителна власт или от упълномощени от тях лица.
(2) Регистрация на физическо лице се извършва, като регистрационната форма се подписва с валиден универсален електронен подпис с титуляр съответното физическо лице.

Чл. 18.
(1) В случаите, когато регистрацията на юридическо лице или едноличен търговец се извършва от упълномощени лица, в митническото учреждение се подават следните документи:
1. писмена заявка за регистрация по образец съгласно приложение № 3, подписана от лице с представителна власт;
2. удостоверение за актуална съдебна регистрация - оригинал или нотариално заверено копие;
3. нотариално заверено пълномощно, с което лицето е упълномощено:
а) да извърши регистрацията;
б) да подава митнически документи по електронен път от името на юридическото лице или едноличния търговец;
в) да извършва промени в регистрационната форма.
(2) След приемане на заявката от митническото учреждение данните от нея се въвеждат в митническата информационна система. С електронно съобщение на електронния пощенски адрес на юридическото лице или едноличния търговец се потвърждава стартираният процес на регистрация.
(3) В 14-дневен срок от получаване на съобщението упълномощеното лице трябва да въведе информацията по чл. 19, за да приключи регистрацията. При неспазване на срока процесът на регистрация се прекратява и заявката се счита за неподадена.

Чл. 19.
(1) При регистрация на юридическо лице или едноличен търговец в регистрационната форма на интернет страницата на Агенция "Митници" се въвежда следната информация:
1. данни за юридическото лице или едноличния търговец:
а) наименование и правноорганизационна форма;
б) код по БУЛСТАТ;
в) седалище, адрес на управление и пощенски код;
г) компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите (НАП), а за териториална дирекция София-град - и съответният офис;
д) име и единен граждански номер на лицето, което извършва регистрацията;
е) адрес на електронната поща;
ж) когато юридическото лице или едноличният търговец действа като представител, се посочва и това обстоятелство;
2. данни за служителите на юридическото лице или едноличния търговец, които имат право да подават митнически документи по електронен път от негово име и/или да извършват промени в регистрационната форма:
а) име и единен граждански номер;
б) данни за универсалния електронен подпис - издател и сериен номер;
3. данни за представители и/или митнически агенти, които юридическото лице или едноличният търговец е упълномощил да подават митнически документи по електронен път:
а) код по БУЛСТАТ, или
б) единен граждански номер;
4. когато се изгражда повече от една връзка от тип "система-система":
а) наименование на съответния офис на юридическото лице или едноличния търговец;
б) начин на свързване - интернет или арендована линия;
в) наименование на софтуера (информационната система), използван от декларатора;
г) лице за административни контакти (име, телефон, адрес на електронна поща);
д) лице за технически контакти (име, телефон, адрес на електронна поща);
е) забележка и/или допълнителна информация.
(2) При регистрация на физическо лице в регистрационната форма на интернет страницата на Агенция "Митници" се въвежда следната информация:
1. данни за физическото лице:
а) име и единен граждански номер;
б) постоянен адрес, адрес за кореспонденция и пощенски код;
в) компетентната териториална дирекция на НАП, а за териториална дирекция София-град - и съответният офис;
г) адрес на електронна поща;
д) когато физическото лице действа като представител, се посочва и това обстоятелство;
2. данни за представители и/или митнически агенти, които физическото лице е упълномощило да подават митнически документи:
a) код по БУЛСТАТ, или
б) единен граждански номер.
(3) Лицето, което извършва регистрацията, декларира верността на данните след тяхното въвеждане и подписва съдържанието на регистрационната форма с универсалния си електронен подпис. Данните се изпращат до митническата информационна система.
(4) Митническата информационна система отказва регистрация за деклариране по електронен път при неуспешно преминаване на контрола за валидност на данните от регистрационната форма.

Чл. 20. За потвърждение или отказ на регистрацията митническата информационна система визуализира съобщение, което се изпраща на декларатора и по електронна поща на адреса, посочен в регистрационната форма. При отказ в съобщението се посочват и причините за това.

Чл. 21. След получаване на съобщението за потвърждаване на регистрацията упълномощените лица, които имат право да подават митнически документи по електронен път, могат да извършват действия в съответствие с предоставените им права.

Чл. 22.
(1) При промяна на данните, вписани в регистрационната форма, деклараторът е длъжен да отрази промените в 7-дневен срок от тяхното настъпване.
(2) Промяната на данни в регистрацията се извършва чрез редактиране на регистрационната форма. За потвърждение на извършената редакция митническата информационна система визуализира съобщение, което се изпраща на декларатора и по електронна поща на адреса, посочен в регистрационната форма.

Чл. 23.
(1) Регистрацията за деклариране по електронен път се прекратява в следните случаи:
1. по искане на декларатора;
2. когато деклараторът не изпълнява изискванията на тази наредба;
3. когато не е декларирал по електронен път в последните 360 календарни дни;
4. при неизпълнение на задължението по чл. 22, ал. 1.
(2) При прекратяване на регистрацията на декларатора се изпраща съобщение на електронна поща на адреса, посочен в регистрационната форма.

Раздел III
Подаване на електронна митническа декларация

Чл. 24.
(1) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Електронната митническа декларация се подава пред митническото учреждение, в което ще се представят стоките, освен когато в митническото законодателство е предвидено друго.
(2) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) В случаите по чл. 2, ал. 1 електронната митническа декларация за режим транзит се подава в съответствие със структурата и обяснителните бележки, посочени в приложение № 37а на Регламент (ЕИО) № 2454/93.
(3) Електронната митническа декларация се изпраща до митническата информационна система, ако отговаря на функционалната спецификация за съответния митнически режим и има временен регистрационен номер.

Чл. 25.
(1) Митническата информационна система проверява дали полученото EDI стандартно съобщение отговаря на изискванията на тази наредба.
(2) След извършване на проверката по ал. 1 митническата информационна система изпраща съобщение, че електронната митническа декларация се счита за подадена, или съобщение, че EDI стандартното съобщение не отговаря на изискванията на тази наредба, с описание на откритите грешки. След отстраняване на грешките деклараторът може повторно да изпрати електронната митническа декларация.

Раздел IV
Обработка на електронна митническа декларация

Чл. 26.
(1) Митническата информационна система проверява валидността на универсалния електронен подпис и извършва формален и логически контрол за съответствие на получената електронна митническа декларация с изискванията на тази наредба.
(2) Формалният и логическият контрол включват:
1. проверка на структурата на електронния документ;
2. проверка на пълнотата и коректното попълване на полетата на електронния документ в съответствие с заявения митнически режим, вид на транспорта, особеностите на декларираните стоки, наличието на предшестващи митнически режими и други условия съгласно функционалната спецификация;
3. проверка на използваните номенклатури и класификатори;
4. контрол на съответствието на взаимосвързаните полета на електронния документ.
(3) При успешно преминаване на формалния и логическия контрол електронната митническа декларация се приема в митническото учреждение и получава регистрационен номер.
(4) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) След завършване на формалния и логическия контрол митническата информационна система изпраща на декларатора съобщение - отговор за приемането на митническата декларация в съответствие с чл. 222, ал. 2 от Регламент (ЕИО) № 2454/93, или съобщение с описание на откритите грешки, поради които електронната митническа декларация не е приета.

Чл. 27. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Когато декларирането се извършва по начина, посочен в чл. 2, т. 1, и като се спазват изискванията по чл. 65 от Регламент (ЕИО) № 2913/92, приетата електронна митническа декларация може да бъде коригирана по искане на декларатора чрез подаване на искане за корекции по електронен път.

Чл. 28.
(1) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Когато се извършва проверка на декларацията съгласно чл. 68 от Регламент (ЕИО) № 2913/92, резултатът от нея се отразява в митническата информационна система. При проверка на стоките се отпечатва хартиено копие на електронната митническа декларация, върху което се попълват констатациите от извършения контрол.
(2) При проверка на електронната митническа декларация взаимодействието между митническата информационна система и информационната система на декларатора се извършва чрез обмен на съобщения по функционалната спецификация за съответния митнически режим.

Чл. 29.
(1) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) При разрешаване вдигането на стоките митническата информационна система изпраща до информационната система на декларатора съобщение - отговор в съответствие с чл. 222, ал. 4 от Регламент (ЕИО) № 2454/93.
(2) Когато митническият режим, под който са поставени стоките, изисква разпечатване на документ, придружаващ стоките, той се отпечатва от митническата информационна система. Митническите органи могат да разрешат документът да се отпечатва от информационната система на декларатора.
(3) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Документът, придружаващ стоките при режим транзит, отговаря на образеца съгласно приложения № 45а и 45б на Регламент (ЕИО) № 2454/93.

Раздел V
Анулиране на електронна митническа декларация

Чл. 30.
(1) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) При спазване на изискванията по чл. 66 от Регламент (ЕИО) № 2913/92 приетата електронна митническа декларация може да бъде анулирана по искане на декларатора чрез подаване на искане за анулиране по електронен път.
(2) След получаване на искането за анулиране митническата информационна система извършва проверка за валидност на данните в него.
(3) В случай на грешки митническата информационна система изпраща съобщение до информационната система на декларатора, че искането се отхвърля, с описание на откритите грешки.
(4) Когато митническите органи разрешат анулиране на декларацията, те уведомяват декларатора със съобщение по електронен път.

Чл. 31. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Митническите органи могат да разрешат анулиране на електронната митническа декларация, след като е дадено разрешение за вдигане на стоките по писмено искане на декларатора при спазване условията по чл. 251 от Регламент (ЕИО) № 2454/93.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Електронна митническа декларация" е подписан с универсален електронен подпис електронен документ, съдържащ данни, съответстващи на данните, които се изискват за писмената митническа декларация.
2. "Стандартно съобщение" е информация, структурирана и предавана в съответствие с реда, определен във функционалната спецификация по чл. 6, ал. 1.
3. "Митническа информационна система" е съвкупност от системен и приложен софтуер, хардуер, мрежи и комуникации, използвани от митническите органи за събиране, обработка, натрупване, съхранение, търсене и разпространение на информация от митническите документи.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.83, ал. 3 от Закона за митниците.

§ 3. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) До 1 януари 2008 г. разпоредбите по тази наредба се прилагат само по отношение на режим транзит.

Приложение № 1
към чл. 3, ал. 4 (pdf)

Приложение № 2
към чл. 6, ал. 2 (pdf)

Приложение № 3
към чл. 18, ал. 1, т. 1 (pdf)

Приложение № 4
към чл. 24, ал. 2 (pdf)
(Отм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)

Приложение № 5
към чл. 29, ал. 3 (pdf)
(Отм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)

Наредба за изменение на Наредба № 5 от 2006 г. за условията и реда за деклариране пред митническите органи по електронен път
(Обн. - ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)

Заключителни разпоредби

§ 13. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2007 г.

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив