Наредба за реда за оправомощаване на лица за проверка на средства за измерване, които подлежат на метрологичен контрол

МС

Държавен вестник брой: 40

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 31.08.2006

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С наредбата се определят средствата за измерване, за проверката на които се оправомощават лица, и редът за оправомощаване на лица за проверка на средства за измерване.

Чл. 2.
(1) Оправомощаване на лица за проверка се извършва само за средства за измерване, определени в приложение № 1, както и за проверка на компоненти, спомагателно оборудване и допълнителни устройства към тези средства за измерване.
(2) (Изм., ДВ, бр. 40 от 2006 г.) Средствата за измерване, които подлежат на контрол и не са посочени в приложение № 1, се проверяват от Българския институт по метрология.

Чл. 2а. (Нов, ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Оправомощаването на производители на средства за измерване за извършване на първоначална проверка на произведените от тях средства за измерване се извършва за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол съгласно изискванията на Наредбата за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол, приета с Постановление № 239 на Министерския съвет от 2003 г. (ДВ, бр. 98 от 2003 г.), както и за компоненти, спомагателно оборудване и допълнителни устройства към тях.

Чл. 3. Председателят на ДАМТН оправомощава лица за извършване на първоначална или последваща проверка на средства за измерване или за двете едновременно.

Чл. 4. Лицата, които кандидатстват за оправомощаване за проверка на средства за измерване, трябва да отговарят на изискванията на чл.46 и чл.47, ал. 1 от Закона за измерванията.

Чл. 5. Лицата по чл. 4 трябва да разполагат с персонал, който да притежава знания и практически умения за прилагане на методите за проверка, определени в наредбата по чл.28 от Закона за измерванията, в зависимост от средствата за измерване, за проверката на които кандидатстват.

Чл. 6.
(1) Лицата по чл. 4 трябва да са изградили системата за управление на качеството в съответствие с БДС EN ISO/IEC 17025, която да отразява дейността по проверките, за които кандидатстват, и начина за изпълнение на задълженията, които произтичат от Закона за измерванията и подзаконовите нормативни актове по прилагането му.
(2) Производителите на средства за измерване със сертифицирана система за управление на качеството внедряват към съществуващата система изискванията на т. 5 от БДС EN ISO/IEC 17025.

Раздел II
Ред за оправомощаване

Чл. 7.
(1) Лицата, които кандидатстват за оправомощаване, подават в Главна дирекция "Метрологичен надзор" към ДАМТН заявление по образец (приложение № 2), в което посочват вида на проверките и средствата за измерване, за които желаят да бъдат оправомощени.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
1. (изм., ДВ, бр. 24 от 2006 г.) удостоверение за актуално състояние за лицата, регистрирани по Търговския закон, или копие от нормативния акт за лицата, създадени от Министерския съвет или от друг държавен орган;
2. копие от картата за идентификация по регистър БУЛСТАТ;
3. декларация по образец (приложение № 3), че заявителят е трета независима страна за проверките, за които кандидатства, или копие от сертификат за системата за управление на качеството за производителите на средства за измерване по чл.47, ал. 2 от Закона за измерванията;
4. един екземпляр от Наръчника по качеството;
5. оригинали на свидетелствата за калибриране на еталоните и средствата за измерване или копия от тях, заверени от лабораторията, която ги е издала;
6. оригинали или копия от свидетелствата на сертифицираните сравнителни материали, когато такива се използват при проверката на средствата за измерване;
7. копие от акт за определяне на служител, който пряко ръководи извършването на проверките, и за определяне на отговорник по качеството, освен ако са посочени поименно в Наръчника по качеството;
8. копие от диплома за завършено средно професионално образование за специалистите, които ще извършват проверките, сертификати за преминато обучение по БДС EN ISO/IEC 17025 и копие от сертификат за одитор поне за един от тях;
9. копие от диплома за завършено висше образование и за придобита образователно-квалификационна степен "магистър" по специалност, приложима за вида или видовете измерване, за лицето, което пряко ръководи извършването на проверките;
10. копие от диплома за висше образование и за придобита минимална образователно-квалификационна степен "бакалавър" и сертификат за преминато обучение по системи за управление на качеството за лицето, определено за отговорник по качеството на структурното звено, което извършва проверките;
11. документ за платена държавна такса за преглед на документите.

Чл. 8.
(1) Главният директор на Главна дирекция "Метрологичен надзор" определя със заповед комисия, която в срок 14 дни от подаване на заявлението извършва преглед на документите за установяване на тяхната комплектност и пълнотата на вписаните данни.
(2) Комисията по ал. 1 съставя констативен протокол за резултатите от прегледа на документите.

Чл. 9.
(1) При непълнота на представените документи или при несъответствие с изискванията на чл.46 и чл.47, ал. 1 от Закона за измерванията ДАМТН уведомява писмено заявителя и му определя подходящ срок за отстраняването им, който не може да бъде по-кратък от един месец и по-дълъг от 3 месеца.
(2) Ако констатираните несъответствия не бъдат отстранени в посочения срок, главният директор на Главна дирекция "Метрологичен надзор" в срок 7 дни от изтичането му прави мотивирано предложение до председателя на ДАМТН за издаване на отказ за оправомощаване.

Чл. 10.
(1) Когато в констативния протокол по чл. 8, ал. 2 е отразено, че е налице пълнота и комплектност на представените документи, главният директор на Главна дирекция "Метрологичен надзор" определя със заповед комисия, която извършва проверка на място за обстоятелствата по чл. 4, 5 и 6, проверка на знанията и уменията на персонала чрез провеждане на теоретичен и практически изпит и проверка на записите, които показват внедряването на функционираща система по качеството.
(2) (Изм., ДВ, бр. 40 от 2006 г.) В състава на комисията по ал. 1 могат да се включват служители и на Българския институт по метрология (БИМ) съгласувано с председателя на БИМ.
(3) (Изм., ДВ, бр. 40 от 2006 г.) Конспектите за теоретичния и практическия изпит се одобряват от председателя на БИМ по предложение на главния директор на Главна дирекция "Мерки и измервателни уреди" и се публикуват в официалния бюлетин на БИМ.
(4) Комисията съставя констативен протокол за резултатите от проверката на място и за проведения изпит на специалистите.

Чл. 11.
(1) Въз основа на констатациите от протокола по чл. 10, ал. 4 в срок 7 дни от съставянето му главният директор на Главна дирекция "Метрологичен надзор" изготвя доклад до председателя на ДАМТН с предложение за издаване на заповед за оправомощаване или за отказ, в случай че заявителят не отговаря на изискванията на наредбата и на Закона за измерванията. (2) Заповедта за оправомощаване съдържа:
1. името/наименованието и адреса/седалището на оправомощеното лице;
2. вида на проверките, за които се оправомощава лицето;
3. средствата за измерване, за проверката на които се оправомощава лицето, както и измерваната величина, обхвата на измерване и класа на точност или допустимата грешка на средствата за измерване;
4. срока на оправомощаването;
5. условията за извършване на проверката на средства за измерване и описание на оборудването;
6. списък на служителите, издържали изпита по чл. 10, които ще извършват проверките, и зачислените им индивидуални номера на знаците за проверка.
(3) Заповедта за оправомощаване или отказът се връчва на заявителя в срок 3 дни от издаването им срещу документ за платена държавна такса.

Чл. 12.
(1) (Изм., ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Оправомощените лица са длъжни в срок 14 дни да уведомяват ДАМТН за всяка промяна в обстоятелствата, свързани с условията за оправомощаване или с данните, вписани в заповедта за оправомощаване.
(2) В случай че настъпилите промени водят до несъответствие с условията за оправомощаване, главният директор на Главна дирекция "Метрологичен надзор" в срок 7 дни от уведомяването прави мотивирано предложение до председателя на ДАМТН за отнемане на оправомощаването.

Чл. 13. (Изм., ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Оправомощеното лице подава заявление за изменение в заповедта за оправомощаване при промяна на:
1. името/наименованието и адреса/седалището си;
2. обстоятелствата по чл. 11, ал. 2, т. 5, като към заявлението прилага документите по чл. 7, ал. 2, т. 4, 5, 6 и 7;
3. списъка на служителите, които извършват проверките, като към заявлението прилага документите по чл. 7, ал. 2, т. 8.

Чл. 14. Разпоредбите на този раздел се прилагат и в случаите по чл. 13, т. 2 и 3, както и при подаване на заявление по чл.50, ал. 3 от Закона за измерванията, като срокът за произнасяне е един месец от датата на постъпване на заявленията в ДАМТН.

Чл. 15. (Изм., ДВ, бр. 40 от 2006 г.) Държавната агенция за метрологичен и технически надзор чрез Главна дирекция "Метрологичен надзор" в срок един месец от оправомощаването и ежегодно до 20 декември на текущата година предоставя на оправомощените лица заявените от тях знаци за проверка за следващата календарна година.

Чл. 16.
(1) Лицата, оправомощени за проверка на средства за измерване, са длъжни два пъти годишно - до 15 януари и до 15 юли, да отчитат писмено пред ДАМТН дейността си за предходния период.
(2) Оправомощените лица заявяват до 30 юли на текущата година необходимия брой знаци за проверка за следващата календарна година, като неизползваните знаци от предходната година се отчитат и връщат в Главна дирекция "Метрологичен надзор" до 30 януари. Невърнатите знаци се обявяват в официалния бюлетин на ДАМТН за невалидни.
(3) Оправомощените лица са длъжни писмено да уведомяват Главна дирекция "Метрологичен надзор", когато при осъществяване на дейността си установят нарушения на изискванията на Закона за измерванията или възникване на обстоятелства по чл.36, ал. 1 от него.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се приема на основание чл.56 от Закона за измерванията.

§ 2. (Изм., ДВ, бр. 40 от 2006 г.) До оправомощаването на лица за проверка на средства за измерване в съответните региони проверките се извършват от териториалните звена на Главна дирекция "Мерки и измервателни уреди" на Българския институт по метрология.

§ 3. Държавната агенция за метрология и технически надзор в срок един месец от обнародването на наредбата публикува в официалния си бюлетин списък на лицата, лицензирани за проверка на средства за измерване по реда на Закона за измерванията, които могат да извършват дейността си до изтичането на срока на валидност на лицензията.

§ 4. Държавната агенция за метрология и технически надзор в срок един месец от обнародването на наредбата публикува в официалния си бюлетин конспектите за теоретичния и практическия изпит на лицата, които кандидатстват за оправомощаване за проверка на средства за измерване.

Приложение № 1
към чл. 2

Списък на средствата за измерване, за проверката на които се оправомощават лица

1. Водомери за студена вода или водомери за топла вода
2. Електромери
3. Топломери
4. Манометри, използвани в железопътния транспорт
5. Разходомери за природен газ
6. Хронометри за часово заплащане
7. Радарскоростомери
8. Спирачни стендове за автомобили
9. Анализатори на алкохол в дъха
10. Газоанализатори за отработени газове от бензинови двигатели
11. Димомери
12. Клинични дозиметри
13. Индивидуални дозиметри, използвани от персонала на атомни централи

Приложение № 2
към чл. 7, ал. 1
(Изм., ДВ, бр. 24 от 2006 г.)

До
Главна дирекция
"Метрологичен надзор"
към Държавната
агенция за метрология
и технически надзор

ЗАЯВЛЕНИЕ
за оправомощаване за проверка на средства за измерване

От.........................................................................................................................

име, адрес/седалище, телефон и факс на заявителя


Кандидатствам за оправомощаване за:

 първоначална проверка;
 последваща проверка;
 първоначална и последваща проверка1

на следните средства за измерване:

№ по ред

Наименование на средството за измерване, компонента, спомагателното оборудване или допълнителното устройство

Тип на средството за измерване 2

№ в регистъра на одобрените за използване типове средства за измерване2

Обхват на измерване

Клас на точност/ Допустима грешка

1

2

3

4

5

6

Разполагам със следните еталони, оборудване, помещения и персонал, необходими за извършване на дейността:
А. Списък на еталоните и сертифицираните сравнителни материали

Наименование на средството за измерване или сравнителния материал

Тип

Произво-
дител

№ и дата на свидетел-
ството за калибриране или сертификата

Организация, извършила калибри-
рането или сертифи-
кацията

Проследимост до национален или чужд еталон, периодичност на калибриране

1

2

3

4

5

6

7

Б. Списък на спомагателното оборудване, включително спомагателните средства за измерване

Наименование на оборудването или средството за измерване

Тип

Произво-
дител

№ свидетел-
ството за
калибриране3

Организация, извършила калибри-
рането3

Проследи-
мост до национален или чужд еталон3

1

2

3

4

5

6

7

В. Списък на помещенията или мобилните лаборатории, в които ще се извършва проверката на средствата за измерване

№ по ред

Помещение/мобилна лаборатория

Площ, m2

Граници на влияещите фактори (температура, относителна влажност на въздуха и др.) в помещението или в мобилната лаборатория

Средства за измерване за контрол на влияещите фактори (№ по ред от списък Б)

1

2

3

4

5

Г. Данни за персонала, който ще извършва проверките
Наименование на структурното звено4 :...........................................
Адрес, телефон и факс на прекия ръководител:................................

№ по ред

Име, презиме и фамилия

Длъжност

Образование, степен и специалност, № и дата на дипломата

№ и дата на сертификата за обучение по системи за управление на качеството

1

2

3

4

5

1.

Ръководител

2. Отговорник по
качеството
3.

Прилагам следните документи по чл.7, ал. 2 от Наредбата за реда за оправомощаване на лица за проверка на средства за измерване, които подлежат на метрологичен контрол:

1......................................................................................................................... 2..........................................................................................................................
Дата: .................................................
Пряк ръководител на
дейността по проверка на
средства за измерване:...................................... (име, фамилия, подпис)

Заявител: .................................................
(име, фамилия, подпис, печат)

1 Нужното се отбелязва.
2 Попълва се, когато лицето кандидатства за проверка само за определени типове средства за измерване.
3 Попълва се за средства за измерване
4 Попълва се, ако е особено такова.

Приложение № 3
към чл. 7, ал. 2, т. 3

ДЕКЛАРАЦИЯ

от ............................................

В качеството си на управител/изпълнителен директор на
.........................................................................................................
Декларирам, че:..................................................................................

(наименование на лицето, което кандидатства за оправомощаване)

1. Не е участвало в разработването на средствата за измерване, за проверката на които кандидатстваме.
2. Не произвежда, не внася, не монтира или не ремонтира заявените средства за измерване.
3. Няма да използва в дейността си средствата за измерване, които ще проверява.

Декларирам, че проверките ще се извършват безпристрастно и обективно.
Дата.........................

Декларатор:...........................

(име, подпис, печат)

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив