Наредба за реда и начина на осъществяване на достъп до търговския регистър по служебен път

МС

Държавен вестник брой: 95

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 19.12.2006

(Обн., ДВ, бр. 95 от 24.11.2006 г. - в сила от 01.07.2007 г.)

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С наредбата се уреждат редът и начинът на осъществяване на достъп до търговския регистър по служебен път на държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и на лицата, осъществяващи публични функции.
(2) Достъпът до търговския регистър по служебен път е безплатен.

Чл. 2.
(1) Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието, наричана по-нататък "агенцията", осъществява за органите и лицата по чл. 1, ал. 1 достъп до търговския регистър по служебен път само за служебни цели в техните структури без право за предоставяне на информацията възмездно или безвъзмездно или прехвърляне на правата за служебен достъп по наредбата на трети лица.
(2) Осигуряването на достъп по наредбата се извършва при спазване изискванията на специалните закони за събиране, съхраняване, използване и разкриване на защитена от закона информация.
(3) Агенцията е първичен администратор на данни, събиращ, създаващ или изменящ за първи път установени със закон данни за вписваните в търговския регистър търговци или клонове на чуждестранни търговци.

Чл. 3.
(1) Агенцията осигурява автоматизирано извършване на следните видове основни справки за вписани обстоятелства или обявени актове въз основа на информацията, съхранявана в търговския регистър:
1. справка по име, фирма или единен идентификационен код (ЕИК) на търговеца или клона на чуждестранен търговец;
2. справка по име, съответно фирма, или ЕИК на съдружник или едноличен собственик на капитала;
3. справка по име, съответно фирма, или ЕИК на член на органи на юридическо лице - търговец.
(2) При указване на ЕИК справка може да бъде направена за всяко вписано обстоятелство или обявен акт в партидата на съответния търговец, съответно клон на чуждестранен търговец, и на неговите праводатели и правоприемници.

Чл. 4. Агенцията осигурява автоматизирано извършване на следните видове справки въз основа на информацията, съхранена в списъка на запазените фирми в търговския регистър:
1. справка по азбучен ред на всички вписани фирми;
2. справка по хронологичен ред на извършване запазването на фирма в търговския регистър или за определен период;
3. справка по правната форма на търговеца или клона на чуждестранен търговец.

Чл. 5. Когато органите и лицата по чл. 1, ал. 1 са заявили това, агенцията осъществява:
1. автоматизирано подаване на информация за вписвания, заличавания и обявявания в базата данни по чл.2 от Закона за търговския регистър;
2. автоматизирано подаване на информация за вписани обстоятелства, заличени вписвания и обявени актове по фирменото дело на посочен търговец или клон на чуждестранен търговец.

Чл. 6. Когато закон предвижда специални правомощия на определени органи за достъп до информация, съхранена в търговския регистър, агенцията може да осъществява предоставяне на специализирани справки чрез интерфейси, определени съгласувано със съответния орган.

Раздел II
Ред и начин за осъществяване на достъп

Чл. 7. Достъпът до търговския регистър по служебен път се осъществява в съответствие с установените правила за оперативна съвместимост и информационна сигурност за всички органи и лица по чл. 1, ал. 1 чрез формализираните описания на информационните обекти, интерфейсите и стандартите.

Чл. 8. Заявките за получаване на справки и предоставянето на данните се извършват автоматизирано по електронен път.

Чл. 9. Достъпът се осъществява чрез интерфейс, определен от министъра на държавната администрация и административната реформа, чрез стандарти за пренос на информация, вписани в регистъра на стандартите към Държавната агенция по информационни технологии и съобщения.

Чл. 10.
(1) Органите и лицата по чл. 1 трябва да заявяват получаването на отдалечените справки до агенцията чрез подаване на стандартизирана заявка въз основа на технологичното й описание, вписано в регистъра на електронните услуги към министъра на държавната администрация и административната реформа.
(2) Агенцията осъществява услугата в определения за вътрешни електронни услуги стандартизиран формат, вписан в регистъра на стандартите към Държавната агенция по информационни технологии и съобщения.
(3) Информацията по чл. 5 се подава във формата по ал. 2 освен в случаите по чл. 6.

Чл. 11. Технологичните, техническите и комуникационните средства в приемащата страна за ползване на достъпа и получаване на информацията по чл. 5 се осигуряват от приемащите органи и лица по чл. 1, ал. 1.

Чл. 12. Общото ръководство при осъществяването на достъпа до търговския регистър по служебен път се извършва от изпълнителния директор на агенцията и съответните органи или лица по чл. 1, ал. 1.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Лица, осъществяващи публични функции" са лица или сдружения на юридически или физически лица, организационно обособени въз основа на закон, на които със закон е възложена публична функция за трайно задоволяване на обществени интереси от национално значение.
2. "Оперативна съвместимост" е способността на информационните системи да обработват, съхраняват и обменят електронни документи и данни помежду си, използвайки единни технологични стандарти и процеси.
3. "Информационна сигурност" е защитата на информацията от неправомерен или случаен достъп, използване, правене достояние на трети лица, промяна или унищожаване.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2.
(1) До установяване на формализираните описания на информационните обекти, интерфейсите и стандартите за оперативна съвместимост, задължителни за цялата администрация, агенцията осъществява достъп по служебен път до търговския регистър чрез интерфейси и стандарти, установени съгласувано с ползващия орган и доколкото е налице технологична готовност на двете страни.
(2) След установяване на условията по ал. 1 изпълнителният директор на агенцията издава заповед за предоставяне на достъп до търговския регистър.

§ 3. Наредбата се приема на основание чл.12, ал. 3 от Закона за търговския регистър.

§ 4. Наредбата влиза в сила от датата на влизане в сила на Закона за търговския регистър.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив