Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът за провеждане на статистически изследвания на структурата на насаждения със следните овощни видове:
1. ябълки, в т.ч. десертни;
2. круши, в т.ч. десертни;
3. праскови;
4. кайсии;
5. череши;
6. вишни;
7. сливи;
8. орехи;
9. бадеми.
Чл. 2.
(1) Статистическите изследвания се провеждат от дирекция "Агростатистика" на Министерството на земеделието и горите, която събира, обработва и съхранява статистически данни за структурата на насаждения с овощни видове.
(2) Министерството на земеделието и горите предоставя статистическа информация на потребителите при условията на Закона за статистиката и обменя статистическа информация с международни организации.
Чл. 3.
(1) Обект на наблюдение са земеделските стопанства, които отглеждат насаждения с овощни видове, определени в чл. 1.
(2) Ръководителите на земеделските стопанства по ал. 1 са задължени да предоставят достоверни данни.
Чл. 4.
(1) Статистическите изследвания по чл. 1 са част от Националната програма за статистически изследвания.
(2) Резултатите от статистическите изследвания се представят в съответствие с изискванията на програмата.
Глава втора
СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА СТРУКТУРАТА НА НАСАЖДЕНИЯ С ОПРЕДЕЛЕНИ ОВОЩНИ ВИДОВЕ
Чл. 5.
(1) Статистически изследвания на структурата на насаждения с определени овощни видове се извършват на всеки 5 години.
(2) Статистическите изследвания обхващат всички овощни видове по чл. 1, отглеждани в земеделски стопанства самостоятелно или в комбинация с други овощни видове.
Чл. 6.
(1) Статистическите изследвания се провеждат под формата на изчерпателно преброяване или чрез извадка.
(2) При провеждането на извадкови изследвания изследваната площ трябва да е представителна поне за 95 на сто от засадените площи с овощни видове по чл. 1. За площите, които не са обхванати от извадката, се правят допълнителни оценки.
(3) Стохастичната грешка на резултатите от извадковите изследвания не трябва да превишава 3 на сто за всички площи, засадени с овощни видове от всеки вид по чл. 1, при гаранционна вероятност 68 на сто.
(4) Дирекция "Агростатистика" предприема мерки за ограничаване на грешките при провеждане на изследванията и при необходимост изчислява ефекта на грешките върху резултатите за засадените площи по видове.
Чл. 7. Чрез статистическите изследвания се предоставят данни за структурата на овощните видове със следните характеристики:
1. сортове на овощните видове съгласно приложение № 1; за всеки овощен вид се изследват сортовете, които заемат 80 на сто от общата заета площ от съответния овощен вид или представляват най-малко 3 на сто от площта на вида;
2. възрастова структура на дърветата съгласно приложение № 2; сезонът за засаждане от есента до пролетта се счита за един период;
3. засадена площ, брой дървета и гъстота на насажденията; гъстотата на насажденията може да бъде изследвана и посочена директно или да бъде изчислена от засадената площ и се определя съгласно приложение № 3.
Чл. 8.
(1) Окончателните резултати от изследванията се представят по райони за планиране (NUTS2), определени съгласно Закона за регионално развитие.
(2) Резултатите по ал. 1 за овощните видове по чл. 1, т. 1 - 4 се представят от дирекция "Агростатистика" на Европейската комисия не по-късно от 1 октомври на годината, следваща годината на изследването.
(3) Грешки от извадката заедно с всякакви други грешки за резултатите по ал. 2, както и методологичен доклад за проведените изследвания се изпращат от дирекция "Агростатистика" на Европейската комисия не по-късно от 1 октомври на годината, следваща годината на изследването.
(4) При провеждане на изчерпателно преброяване резултатите се представят и по области.
Чл. 9. Дирекция "Агростатистика" изготвя ежегодно оценка за:
1. площите с овощни видове, които са изкоренени, и
2. площите с новозасадени овощни видове на територията на страната и я предоставя на Европейската комисията не по-късно от 31 октомври на годината, следваща годината, за която се отнася оценката.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 1. По смисъла на наредбата:1. "Земеделско стопанство" е технико-икономическа единица под единно управление, която произвежда земеделски продукти изцяло или предимно за пазара и отговаря на изискванията за минимален праг от последното преброяване на земеделските стопанства.
2. "Структура на насажденията с овощни видове" включва следните характеристики: засадена площ, сортов състав, възраст и гъстота на засаждане.
3. "Ръководител на земеделското стопанство" е физическо лице, което осъществява непосредственото ежедневно управление на дейността на стопанството.
4. "Стохастична (случайна) грешка" е грешка, характерна за извадковите наблюдения и е резултат от действието на случайни фактори при изготвянето на извадката.
5. "Гаранционна вероятност" е вероятността, с която се гарантира надеждността на оценената стохастична грешка.
§ 2. С наредбата се въвеждат изискванията на Директива 2001/109/ЕО.
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 3. Наредбата се приема на основание § 9 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за статистиката.§ 4. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на земеделието и горите.
§ 5. Първото изследване по тази наредба се осъществява през 2007 г.
Приложение № 1
към чл. 7, т. 1
Кодове за вида и сорта, които да се използват при изпращане на резултатите за Европейската комисия от статистическите изследвания на структурата на насажденията от определени овощни видове
Вид/сорт |
Код на вида |
Код на сорта |
|
Ябълки | |||
Десертни сортове ябълки | 01 | ||
Кардинал - Cardinal | 001 | ||
Джонатан - Jonathan | 010 | ||
Червена превъзходна - Red Delicious, др. (група) и Старкинг делишес - Starking Delicious | 011 | ||
Златна превъзходна - Golden Delicious, и Голден спър/Golden Spur | 012 | ||
Канадска ренета - Reinette du Canada | 014 | ||
Грени Смит - Granny Smith | 019 | ||
Глостър - Gloster | 031 | ||
Криспин/Муцу - Crispin/Mutzu | 033 | ||
Мелроуз - Melrose | 034 | ||
Джонаголд - Jonagold | 044 | ||
Айдъред - Idared | 046 | ||
Елстар - Elstar | 047 | ||
Старкримсон - Starkrimson и clones (Coopers) | 051 | ||
Група Гала/Groupe Gala | 054 | ||
Бребърн - Braeburn | 055 | ||
Прима - Prima | 056 | ||
Акане - Akane | 057 | ||
Джърси Мак - Jersey Mac | 065 | ||
Група Фуджи - Groupe Fuji | 068 | ||
Джонагоред - Jonagored | 073 | ||
Пинова - Pinova | 074 | ||
Топаз - Topaz | 075 | ||
Ърли голд - Early Gold | 080 | ||
Други сортове 900 - 998 | |||
Молиз делишез - Molis Delicious | 901 | ||
Бернска розова - Bernska Rosova | 902 | ||
Шарден - Sharden | 903 | ||
Златна резистентна - Golden Resisten | 904 | ||
Зимна бананова - Zimna Bananova | 905 | ||
Ервин Баур - Ervin Bauer | 906 | ||
Виста бела - Vista Bella | 907 | ||
Флорина - Florina | 908 | ||
Чадел - Chadel | 909 | ||
Карастоянка - Karastoyanka | 910 | ||
Зимна златна пармена - Zimna | |||
Zlatna Parmena | 911 | ||
Тетовка - Tetovka | 912 | ||
Жълт бял фльор - Zhult Byal Flour | 913 | ||
Сортове, непосочени на друго място | 999 | ||
Ябълки, чиято продукция се използва основно за употреба, различна от тази на десертните ябълки | 02 | ||
Други сортове 900 - 998 | |||
Сортове, непосочени на друго място | 999 | ||
Круши | |||
Десертни сортове круши | 03 | ||
Ранна на Моретини - Butirra Precoce Morettini | 003 | ||
Санта Мария Моретини - Santa Maria Morettini | 006 | ||
Вилямова масловка - William's | 008 | ||
Клапов любимец - Clapps Favourit | 010 | ||
Александрийн Дуяр - Alexandrine Douillard | 013 | ||
Добра Луиза - Louise Bonne d'Avranches | 017 | ||
Абат Фетел - Abbe Fetel | 018 | ||
Конференция - Confеrence | 019 | ||
Кайзер Александър - Kaiser Alexander | 021 | ||
Деканка на комисията - Doyenne du Comice | 022 | ||
Пакъмс Триумф - Packam's Triumph | 026 | ||
Попска круша - Cure | 030 | ||
Други сортове 900 - 998 | |||
Жифардова масловка - Beuree Giffard | 901 | ||
Юбилеен дар - Yubileen dar | 902 | ||
Хубава юнска - Bella di Gigio | 903 | ||
Трапезица - Trapezitsa | 904 | ||
Ранна болярка - Ranna Bolyarka | 905 | ||
Старкримсон - Starkrimson | 906 | ||
Пас Красан - Passe Crassane | 907 | ||
Сортове, непосочени на друго място | 999 | ||
Круши, чиято продукция се използва основно за употреба, различна от тази на десертните круши | 04 | ||
Други сортове 900 - 998 | |||
Сортове, непосочени на друго място | 999 | ||
Праскови | |||
Сортове праскови с бяло плодово месо | 05 | ||
Други сортове 900 - 998 | |||
Сортове, непосочени на друго място | 999 | ||
Сортове праскови с жълто плодово месо | 06 | ||
Група Майкрест/Group Maycrest (ранно узряване/earliness 1 или много ранна): | 510 | ||
Майкрест - Maycrest | 511 | ||
Други | 519 | ||
Група Кардинал (ранно узряване 3 или по-рано): | 530 | ||
Кардинал | 531 | ||
Джун голд - June Gold | 533 | ||
Други | 539 | ||
Група Редхевън (ранно узряване 4 или сезонно/or season): | 540 | ||
Редхевън - Redhaven | 541 | ||
Други | 549 | ||
Група Глоухейвън/Group Glohaven (ранно узряване 5 или сезонно/ or season): | 560 | ||
Голдхейвън - Glohaven | 561 | ||
Редтоп | 562 | ||
Елегант лейди - Elegant Lady | 564 | ||
Други | 569 | ||
Група Крестхейвън/Group Cresthaven (ранно узряване 6 и 7 или по-късно): | 570 | ||
Крестхейвън - Cresthaven | 571 | ||
Андрос - Andros | 572 | ||
Лоадел/Loadel | 573 | ||
Сънкрест - Suncrest | 574 | ||
Други | 579 | ||
Група Хале - Group J.H. Hale (ранно узряване 8, 9 и 10 или много късно): | 580 | ||
Хале - J.H. Hale | 581 | ||
Елберта - Elberta | 583 | ||
Файет - Fayette | 584 | ||
Други | 589 | ||
Група Пави Перкочи - Group Pavi/ Percoche: | 600 | ||
Бейбиголд - Babygold, 5, 6 и 7 | 605 | ||
Лоадел - Loadel | 613 | ||
Други | 609 | ||
Нектарини | 700 | ||
Група Аркинг-Майред - Group | |||
Armking-Mayred (ранно узряване 1 и 2 или много рано): | 710 | ||
Група Гримсън-Мейгранд - Group Grimson-Maygrand (ранно узряване 3 или по-рано): | 720 | ||
Гримсън-Мейгранд - Grimson - Maygrand | 721 | ||
Други | 729 | ||
Група Старк ред голд - Group Stark Red gold (earliness 4, 5 and 6 or season): | 730 | ||
Индепендънс - Independance | 732 | ||
Нектаред - Nectared | 733 | ||
Други | 739 | ||
Група Фантазия/Group Fantasia (ранно узряване 7 и 8 или по-късно): | 740 | ||
Фантазия - Fantasia | 741 | ||
Други | 749 | ||
Други сортове 900 - 998 | |||
Сентри - Sentry | 901 | ||
Съмърсет - Summerset | 902 | ||
Ламоне - Lamona | 903 | ||
Петричка - Petrichka | 904 | ||
Пловдив 2 - Plovdiv 2 | 905 | ||
Ахелой - Aheloy | 906 | ||
Червена куртовка - Chervena kurtovka | 907 | ||
Йонета - Yoneta | 908 | ||
Юлска едра - Yulska edra | 909 | ||
Пловдив 3 - Plovdiv 3 | 910 | ||
Тунджа 2 - Tundzha 2 | 911 | ||
Стойка - Stoyka | 912 | ||
Сортове, непосочени на друго място | 999 | ||
НЕКТАРИНИ | |||
Сънфрий - Sunfree | 913 | ||
Голденгранд - Golden Grand | 914 | ||
Сортове праскови с друг цвят или с неспецифичен цвят на плодовото месо | 07 | ||
Други сортове 900 - 998 | |||
Сортове, непосочени на друго място | 999 | ||
Кайсии | 08 | ||
Други сортове 900 - 998 | |||
Модесто - Modesto | 901 | ||
Харкот - Harcot | 902 | ||
Силистра 252 - Silistra 252 | 903 | ||
Силистренска късна - Silistrenska kasna | 904 | ||
Силистренска компотна - Silistrenska kompotna | 905 | ||
Кишиневска ранна | 906 | ||
Кастелтон - Castleton | 907 | ||
Караскал - Carrascal | 908 | ||
Мъркулещи - Marculesti | 909 | ||
Старк ърли ориндж - Stark early orange | 910 | ||
Албена - Albena | 911 | ||
Роксана - Roxana | 912 | ||
Раковски - Rakovsky | 913 | ||
Сортове, непосочени на друго място | 999 | ||
Череши | 14 | ||
Бигаро Бюрола - Bigarreau Burlat | 901 | ||
Ранна черна едра - Ranna Cherna Edra | 902 | ||
Ван - Van | 903 | ||
Бинг - Bing | 904 | ||
Стела - Stella | 905 | ||
Козерска - Kozerska | 906 | ||
Гермерсдорфска - Germersdorfer | 907 | ||
Хеделфингенска - Hedelfinger | 908 | ||
Ламберт (в т.ч. компакт Ламберт) - Lambert | 909 | ||
Риван - Rivan | 910 | ||
Налина - Nalina | 911 | ||
Лапинс - Lapins | 912 | ||
Регина - Regina | 913 | ||
Кордия - Kordia | 914 | ||
Каталин-Katalin | 915 | ||
Сънбърст - Sunburst | 916 | ||
Сортове, непосочени на друго място | 999 | ||
Вишни | 15 | ||
Облачинска - Oblachinska | 901 | ||
Сенчеста морела - Schattenmorelle | 902 | ||
Фанал - Fanal | 903 | ||
Нефрис - Nefris | 904 | ||
Хейманов рубин - Heimanns | 905 | ||
М15 - Erdi nagygyumolsu | 906 | ||
Ерди юбилеум - Erdi jubileum | 907 | ||
Ерди бьотермо - Erdi Botermo | 908 | ||
Уифертьой фуртош - Ujfehertoi furtos | 909 | ||
Сортове, непосочени на друго място | 999 | ||
Сливи | 16 | ||
Стенлей - Stenley | 901 | ||
Чачанска лепотица - Cacanska lepotica | 902 | ||
Тулеу тимпуриу - Tuleu timpuriu | 903 | ||
Габровска - Gabrovska | 904 | ||
Зелена ренклода - Greengage | 905 | ||
Алтанова ренклода - Altan's Gage | 906 | ||
Опал - Opal | 907 | ||
Нансийска мирабела - Mirabelle de Nancy | 908 | ||
Карловска червена афъзка - Karllovska chervena afuska | 909 | ||
Жълта афъзка - Zhulta afuska | 910 | ||
Рут гещетер - Ruth Gerstetter | 911 | ||
Чачанска найболя - Cacanska najbolia | 912 | ||
Пасифик - Pasific | 913 | ||
Блек стар - Black Star | 914 | ||
Блек даймънд - Black Diamond | 915 | ||
Анджелино - Angelino | 916 | ||
Блек голд - Black Gold | |||
Сортове, непосочени на друго място | 999 | ||
Орехи 17 | |||
Извор 10 - Izvor 10 | 901 | ||
Шейново - Sheynovo | 902 | ||
Сливенски - Slivenski | 903 | ||
Силистренски - Silistrenski | 904 | ||
Лара - Lara | 905 | ||
Чандлър - Chandler | 906 | ||
Ю ЕС 61-25 - UC 61-25 | 907 | ||
Сортове, непосочени на друго място | 999 | ||
Бадеми | 18 | ||
Нонпарел - Nonpareil | 901 | ||
Никитски 526 - Nikitski 526 | 902 | ||
Никитски 584 - Nikitski 584 | 903 | ||
Старт - Start | 904 | ||
Аспарух - Asparuh | 905 | ||
Юбилей - Yubiley | 906 | ||
Сортове, непосочени на друго място | 999 | ||
Приложение № 2
към чл. 7, т. 2
Възрастова структура на овощните дървета1, 2
(години) | ||
Категория | Ябълки и круши | Праскови, кайсии, череши, вишни, сливи, орехи и бадеми |
1 | 0 - 4 | 0 - 4 |
2 | 5 - 9 | 5 - 9 |
3 | 10 - 14 | 10 - 14 |
4 | 15 - 24 | 15 - 19 |
5 | 25 и повече | 20 и повече |
1 Площите за всяка възрастова категория се представят в арове (100 m2).
2 Присаждането няма влияние за възрастта на дърветата.
Приложение № 3
към чл. 7, т. 3
Категоризация по гъстота на насажденията на определени овощни видове
Гъстота на засаждане - дървета на хектар (ha) | Код |
Ябълки и круши: | |
по-малко от 400 | 1 |
400 до 799 | 2 |
800 до 1599 | 3 |
1600 до 2399 | 4 |
2400 до 3199 | 5 |
3200 до 3999 | 6 |
4000 и повече | 7 |
Общо | 10 |
Праскови и кайсии: | |
по-малко от 300 | 1 |
300 до 599 | 2 |
600 до 899 | 3 |
900 до 1199 | 4 |
1200 до 1499 | 5 |
1500 и повече | 6 |
Общо | 10 |
Череши, вишни, сливи, орехи и бадеми: | |
по-малко от 200 | 1 |
200 до 499 | 2 |
500 и повече | 3 |
Общо | 10 |