Наредба за статистическите изследвания, провеждани в свиневъдството, говедовъдството, биволовъдството, овцевъдството, козевъдството и в производството на месо, мляко и млечни продукти

МС

Държавен вестник брой: 93

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 27.11.2006

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът за провеждане на статистически изследвания в свиневъдството, говедовъдството, биволовъдството, овцевъдството, козевъдството и в производството на месо, мляко и млечни продукти.

Чл. 2.
(1) Статистическите изследвания се провеждат от дирекция "Агростатистика" на Министерството на земеделието и горите, която:
1. събира, обработва и съхранява статистически данни за свиневъдството, говедовъдството, биволовъдството, овцевъдството, козевъдството и за производството на месо, мляко и млечни продукти;
2. (в сила от 01.01.2007 г.) представя информация на Националния статистически институт и на Европейската комисия за резултатите от изследванията по чл. 1, както и всяка методологична или друга промяна, която би повлияла съществено на събирането на статистическите данни, не по-късно от 3 месеца от момента на прилагане на промяната.
(2) Министерството на земеделието и горите предоставя статистическа информация на потребителите при условията и по реда на Закона за статистиката и обменя статистическа информация с Националния статистически институт и с международни организации.
(3) Дирекция "Агростатистика" предприема мерки за ограничаване на грешките при провеждане на изследванията и при необходимост изчислява ефекта на грешките върху резултатите за броя на животните и за производството на месо, мляко и млечни продукти.

Чл. 3.
(1) Обект на наблюдение са:
1. земеделските стопанства, които отглеждат поне един от следните видове животни: свине, говеда, биволи, овце или кози;
2. кланиците;
3. предприятията за събиране и преработка на мляко.
(2) Ръководителите на обектите на наблюдение по ал. 1 са задължени да предоставят достоверна статистическа информация.

Чл. 4.
(1) Статистическите изследвания по чл. 1 са част от Националната програма за статистически изследвания.
(2) Резултатите от статистическите изследвания се представят в съответствие с изискванията на програмата.

Глава втора
СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, ПРОВЕЖДАНИ В СВИНЕВЪДСТВОТО

Чл. 5.
(1) Статистически изследвания на популацията от свине се извършват два пъти годишно - през май и през ноември.
(2) Статистическите изследвания обхващат всички свине, отглеждани в земеделски стопанства.
(3) Изследванията трябва да отчитат най-малко 95 на сто от популацията от свине съгласно резултатите от последното изследване на структурата на земеделските стопанства.
(4) Резултатите от статистическите изследвания се допълват с оценка на популацията от свине, която не е обхваната от изследванията.

Чл. 6. Чрез статистическите изследвания се предоставят данни, разпределени в следните категории:
1. прасенца с живо тегло, по-малко от 20 kg;
2. свине с живо тегло 20 kg или повече, но по-малко от 50 kg;
3. свине за угояване, включително бракувани нерези и бракувани женски свине, с живо тегло:
а) 50 kg или повече, но по-малко от 80 kg;
б) 80 kg или повече, но по-малко от 110 kg;
в) 110 kg или повече;
4. свине за разплод с живо тегло 50 kg и повече:
а) нерези;
б) заплодени свине майки;
в) млади женски свине, заплодени за първи път;
г) други свине майки;
д) млади женски свине, още незаплодени.

Чл. 7.
(1) Статистическите изследвания се провеждат под формата на изчерпателно преброяване или чрез извадка.
(2) Стохастичната грешка на резултатите от извадковите изследвания не трябва да превишава 2 на сто от общия брой на свинете при гаранционна вероятност 68 на сто.

Чл. 8. (В сила от 01.01.2007 г.)
(1) Предварителните резултати от изследването през ноември се предоставят на Европейската комисия на национално ниво не по-късно от 15 февруари следващата година.
(2) Окончателните резултати и допълнителните оценки от изследването през ноември се предоставят на Европейската комисия на национално ниво не по-късно от 1 април следващата година.

Чл. 9.
(1) Окончателните резултати от изследването през ноември се представят по райони за планиране (NUTS2), определени съгласно Закона за регионалното развитие.
(2) (В сила от 01.01.2007 г.) Резултатите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия не по-късно от 15 май следващата година.

Чл. 10.
(1) Окончателните резултати от изследването през ноември за всяка нечетна година се отчитат по класове за размер на стадата съгласно приложение № 1.
(2) (В сила от 01.01.2007 г.) Резултатите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия не по-късно от 15 май следващата година.

Чл. 11.
(1) Дирекция "Агростатистика" ежемесечно събира от кланиците данни за броя и за кланичното тегло на свинете, заклани в кланици, чието месо е годно за човешка консумация.
(2) Данните по ал. 1 се допълват с оценка на броя и кланичното тегло на животните, заклани извън кланиците, с цел да се обхванат всички заклани животни на територията на страната.
(3) Данните по ал. 1 се събират за кланичните трупове на свине - общо.
(4) (В сила от 01.01.2007 г.) Данните по ал. 1, 2 и 3 се предоставят на Европейската комисия в рамките на два месеца след месеца, за който се отнасят данните.

Чл. 12.
(1) За всяко тримесечие въз основа на резултатите от изследванията и друга налична информация се изготвят прогнози за предлагането на свине общо на пазара.
(2) (В сила от 01.01.2007 г.) Прогнозите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия в следните срокове:
1. до 15 февруари - за прогнозите до третото тримесечие на текущата година (включително);
2. до 15 юни - за прогнозите до първото тримесечие на следващата година (включително);
3. до 15 октомври - за прогнозите до второто тримесечие на следващата година (включително).

Глава трета
СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, ПРОВЕЖДАНИ В ГОВЕДОВЪДСТВОТО И БИВОЛОВЪДСТВОТО

Чл. 13.
(1) Статистически изследвания на популациите от говеда и от биволи се извършват два пъти годишно - през май и през ноември.
(2) Статистическите изследвания обхващат всички говеда и биволи, отглеждани в земеделски стопанства.
(3) Изследванията трябва да отчитат най-малко 95 на сто от популациите от говеда и биволи съгласно резултатите от последното изследване на структурата на земеделските стопанства.
(4) Резултатите от статистическите изследвания се допълват с оценка на популациите от говеда и биволи, които не са обхванати от изследванията.

Чл. 14. Чрез статистическите изследвания се предоставят данни, разпределени в следните категории говеда и биволи съгласно приложение № 2:
1. говеда под една година:
а) телета за клане;
б) други:
аа) мъжки;
бб) женски;
2. говеда от една до две години:
а) мъжки;
б) женски:
аа) животни за клане;
бб) други;
3. говеда на две и повече години:
а) мъжки;
б) женски:
аа) юници:
ааа) юници за клане;
ббб) други юници;
бб) крави:
ааа) млечни крави;
ббб) други крави;
4. биволи:
а) биволици за разплод;
б) други биволи.

Чл. 15.
(1) Статистическите изследвания се провеждат под формата на изчерпателно преброяване или чрез представителна извадка.
(2) Стохастичната грешка на резултатите от извадковите изследвания не трябва да превишава 1 на сто от общия брой на говедата и 1,5 на сто от общия брой на кравите при гаранционна вероятност 68 на сто.

Чл. 16. (В сила от 01.01.2007 г.)
(1) Предварителните резултати от изследването през ноември се предоставят на Европейската комисия на национално ниво не по-късно от 15 февруари следващата година.
(2) Окончателните резултати и допълнителните оценки за изследването през ноември се предоставят на Европейската комисия на национално ниво не по-късно от 1 април следващата година.

Чл. 17.
(1) Окончателните резултати от изследването през ноември се отчитат по райони за планиране (NUTS2), определени съгласно Закона за регионалното развитие.
(2) (В сила от 01.01.2007 г.) Резултатите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия не по-късно от 15 май следващата година.

Чл. 18.
(1) Окончателните резултати от изследването през ноември за всяка нечетна година се отчитат по класове за размер на стадата съгласно приложение № 3.
(2) (В сила от 01.01.2007 г.) Резултатите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия не по-късно от 15 май следващата година.

Чл. 19.
(1) Дирекция "Агростатистика" ежемесечно събира от кланиците данни за броя и за кланичното тегло на говедата и на биволите, заклани в кланици, чието месо е годно за човешка консумация.
(2) Данните по ал. 1 се допълват с оценка на броя и кланичното тегло на животните, заклани извън кланиците, с цел да се обхванат всички заклани животни на територията на страната.
(3) Данните по ал. 1 се събират за кланични трупове на:
1. телета;
2. юници;
3. крави;
4. бици;
5. волове;
6. биволи.
(4) (В сила от 01.01.2007 г.) Данните по ал. 1, 2 и 3 се предоставят на Европейската комисия в рамките на два месеца след месеца, за който се отнасят данните.

Чл. 20.
(1) За всяко полугодие въз основа на резултатите от изследванията и друга налична информация се изготвят прогнози за предлагането на говеда на пазара.
(2) Прогнози за предлагането на пазара се изготвят за следните категории:
1. телета;
2. юници;
3. крави;
4. бици;
5. волове.
(3) (В сила от 01.01.2007 г.) Прогнозите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия в следните срокове:
1. до 15 февруари - за прогнози до края на първото полугодие на следващата година (включително);
2. до 1 октомври - за прогнози до края на второто полугодие на следващата година (включително).

Глава четвърта
СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, ПРОВЕЖДАНИ В ОВЦЕВЪДСТВОТО И КОЗЕВЪДСТВОТО

Чл. 21.
(1) Статистически изследвания на популациите от овце и от кози се извършват два пъти годишно - през май и през ноември.
(2) Статистическите изследвания обхващат всички овце и кози, отглеждани в земеделски стопанства.
(3) Изследванията трябва да отчитат най-малко 95 на сто от популациите от овце и кози съгласно резултатите от последното изследване на структурата на земеделските стопанства.
(4) Резултатите от статистическите изследвания се допълват с оценки на популациите от овце и кози, които не са обхванати от изследванията.

Чл. 22. Чрез статистическите изследвания се предоставят данни, разпределени в следните категории овце и кози съгласно приложение № 4:
1. общо овце:
а) овце майки и заплодени дзвизки:
аа) млечни овце майки и млечни заплодени дзвизки;
бб) други овце майки и други заплодени дзвизки;
б) други овце;
2. общо кози:
а) кози майки и заплодени млади кози:
аа) кози майки;
бб) млади кози, заплодени за пръв път;
б) други кози.

Чл. 23.
(1) Статистическите изследвания се провеждат под формата на изчерпателно преброяване или чрез извадка.
(2) Стохастичната грешка на резултатите от извадковите изследванията не трябва да превишава 2 на сто от общия брой на овцете и на козите при гаранционна вероятност 68 на сто.

Чл. 24. (В сила от 01.01.2007 г.)
(1) Предварителните резултати от изследванията през ноември и допълнителните оценки се предоставят на Европейската комисия на национално ниво не по-късно от 1 март следващата година.
(2) Окончателните резултати от изследванията през ноември и допълнителните оценки се предоставят на Европейската комисия на национално ниво не по-късно от 1 април следващата година.

Чл. 25.
(1) Окончателните резултати от изследванията през ноември се представят по райони за планиране (NUTS2), определени съгласно Закона за регионалното развитие.
(2) (В сила от 01.01.2007 г.) Резултатите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия не по-късно от 15 май следващата година.

Чл. 26.
(1) Окончателните резултати от изследванията през ноември за всяка нечетна година се отчитат по класове за размер на стадата съгласно приложение № 5.
(2) (В сила от 01.01.2007 г.) Резултатите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия не по-късно от 15 май следващата година.

Чл. 27.
(1) Дирекция "Агростатистика" ежемесечно събира от кланиците данни за броя и за кланичното тегло на овцете и козите, заклани в кланици, чието месо е годно за човешка консумация.
(2) Данните по ал. 1 се допълват с оценка на броя и кланичното тегло на животните, заклани извън кланиците, с цел да се обхванат всички заклани животни на територията на страната.
(3) Данните по ал. 1 се събират за кланични трупове на:
1. овце, от които - агнета;
2. кози.
(4) (В сила от 01.01.2007 г.) Данните по ал. 1, 2 и 3 се предоставят на Европейската комисия в рамките на два месеца след месеца, за който се отнасят данните.

Чл. 28.
(1) За всяко полугодие въз основа на резултатите от изследванията и друга налична информация се изготвят прогнози за предлагането на овце и кози на пазара.
(2) (В сила от 01.01.2007 г.) Прогнозите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия до 1 март след провеждане на изследването за двата 6-месечни периода на текущата година.

Глава пета
СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

Чл. 29.
(1) Статистически изследвания на производство на мляко в земеделските стопанства и употребата му се извършват веднъж годишно.
(2) Статистически изследвания за събраното и преработеното мляко се извършват ежемесечно, годишно и на 3 години за следните обекти:
1. предприятия или земеделски стопанства, които изкупуват и/или събират пълномаслено мляко или млечни продукти директно от земеделските стопанства или от предприятията по т. 2 с цел преработката им в млечни продукти;
2. предприятия, които събират мляко или сметана с цел да ги предадат изцяло или отчасти, без преработка, на предприятията по т. 1.
(3) Годишните и тригодишните изследвания се правят за събраното и преработеното мляко и за продукти от мляко от крави, овце, кози и биволици. Месечните изследвания се правят за краве мляко и за продукти от краве мляко. Продуктите от мляко са определени съгласно приложение № 6.
(4) Не се допуска дублиране на резултатите от изследването на обектите по ал. 2.

Чл. 30. Данните от статистическите изследвания се отчитат по следния начин:
1. при ежемесечните изследвания:
а) количество, масленост и съдържание на протеин на събраните краве мляко и сметана;
б) количество на определените в приложение № 7 преработени и налични за доставка пресни продукти от мляко и произведени млечни продукти;
2. при годишните изследвания:
а) количество, маслено съдържание и съдържание на протеин на наличното за преработка мляко и сметана;
б) количество на преработени и налични за доставка пресни продукти от мляко и на други произведени млечни продукти, разпределени по видове, съгласно приложение № 7;
в) количество на суровини под формата на пълномаслено и обезмаслено мляко и количество на мазнини, използвани при производството на млечни продукти;
г) съдържание на протеин на основните млечни продукти, изчислено по методи, гарантиращи надеждност на данните;
д) количество краве мляко, произведено от земеделските стопанства по райони за планиране (NUTS2), изчислено по методи, гарантиращи надеждност на данните;
3. при тригодишните изследвания - брой на изследваните единици, определени в чл. 29, ал. 2, разпределени по категории големина, съгласно приложение № 7.

Чл. 31.
(1) Статистическите изследвания за събраното и преработеното мляко трябва да бъдат изчерпателни и да обхващат най-малко 95 на сто от събраното краве мляко, като остатъкът се изчислява на базата на извадки или други източници.
(2) Месечните изследвания могат да се провеждат под формата на извадкови проучвания. Стохастичната грешка на резултатите от извадковите изследвания не трябва да превишава 1 на сто от общото количество събрано мляко на национално ниво при гаранционна вероятност 68 на сто.
(3) (В сила от 01.01.2007 г.) Ежегодно не по-късно от 30 септември на Европейската комисия се представя методологичен доклад съгласно приложение № 8.

Чл. 32. (В сила от 01.01.2007 г.) Информацията от статистическите изследвания се обобщава и се предоставя на Националния статистически институт и на Европейската комисия във формата, определена в приложение № 7, не по-късно от:
1. четиридесет и пет дни след края на месеца на предаване на резултатите от месечните изследвания по чл. 30, т. 1 (таблица А от приложение № 7);
2. месец юни от годината, следваща годината на предаване на резултатите от годишните изследвания по чл. 30, т. 2, букви "а", "б", "в" и "г" (таблици Б, В и З от приложение № 7);
3. месец септември от годината, следваща годината на провеждане на изследването, за резултатите от годишните изследвания по чл. 30, т. 2, буква "д" и т. 3 (таблици Г, Д, Е, Ж1, Ж2, Ж3, Ж4, Ж5 от приложение № 7).

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Свине" са домашни животни от вида Sus.
2. "Говеда и биволи" са домашни животни от видовете Bos taurus, Bubalus bubalus и Beefalo.
3. "Овце" са домашни животни от вида Ovis.
4. "Кози" са домашни животни от вида Capra.
5. "Земеделско стопанство" е технико-икономическа единица под единно управление, която стопанисва над 1 ha използвана земеделска площ (ИЗП) или под 1 ha ИЗП, но чиято продукция е предназначена напълно или предимно за пазара, и отговаря на изискванията за минимален праг от последното преброяване на земеделските стопанства.
6. "Структурата на земеделските стопанства" включва характеристиките съгласно чл.5 от Закона за преброяване на земеделските стопанства.
7. "Стохастичната (случайна) грешка" е грешка, характерна за извадковите наблюдения, която е резултат от действието на случайни фактори при изготвянето на извадката.
8. "Гаранционна вероятност" е вероятността, с която се гарантира надеждността на оценената стохастична грешка.
9. "Кланични трупове на свине" са охладени трупове на свине, които са обезкръвени и почистени от вътрешностите, цели или разделени наполовина по дължина, без езика, четината, копитата, външните полови органи, салото, бъбреците и диафрагмата.
10. "Кланични трупове на говеда" са охладени трупове на говеда, които са обезкръвени, одрани, почистени от вътрешностите и на които са отстранени главата (отрязана на тилната връзка), краката (отрязани в китковата и скакателната става), външните полови органи, опашката, вимето, бъбреците и околобъбречните тлъстини.
11. "Кланични трупове на овце и кози" са охладени трупове на овце и кози, които са обезкръвени, одрани, почистени от вътрешностите и на които са отстранени главата (отрязана между тилната кост и първия шиен прешлен), краката (отрязани в китковата и скакателната става, съответно над метакарпалните и метатарзалните кости), опашката (отрязана между шестия и седмия опашен прешлен), външните полови органи и вимето. Бъбреците и околобъбречните тлъстини се включват в трупа.
12. "Предлагането на свине на пазара" се изразява като брутно вътрешно производство, което включва броя на всички заклани свине в страната плюс салдото от търговията с живи свине в рамките на Европейския съюз и външната търговия със страни извън Европейския съюз.
13. "Предлагането на говеда на пазара" се изразява като брутно вътрешно производство, което включва броя на всички заклани животни в страната плюс салдото от търговията с живи животни в рамките на Европейския съюз и външната търговия със страни извън Европейския съюз.
14. "Предлагането на овце и кози на пазара" се изразява като брутно вътрешно производство, което включва броя на всички заклани животни в страната плюс салдото от търговията с живи животни в рамките на Европейския съюз и външната търговия със страни извън Европейския съюз.

§ 2. С наредбата се въвеждат изискванията на директиви 93/23/ЕЕС, 93/24/ЕЕС и 93/25/ЕЕС, последващо изменени с Директива 97/77/ЕО, и на Директива 96/16/ЕС, последващо изменена с Директива 2003/107/ЕО.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 3. Наредбата се приема на основание § 9 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за статистиката.

§ 4. Член 2, ал. 1, т. 2, чл. 8, чл. 9, ал. 2, чл. 10, ал. 2, чл. 11, ал. 4, чл. 12, ал. 2, чл. 16, чл. 17, ал. 2, чл. 18, ал. 2, чл. 19, ал. 4, чл. 20, ал. 3, чл. 24, чл. 25, ал. 2, чл. 26, ал. 2, чл. 27, ал. 4, чл. 28, ал. 2, чл. 31, ал. 3 и чл. 32 влизат в сила от 1 януари 2007 г.

§ 5. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на земеделието и горите.

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив