Наредба за условията и реда за преизчисляване на обезщетенията и задълженията, които се връщат от бившите собственици при възстановяване правото на собственост върху гори и земи от горския фонд

МС

Държавен вестник брой: 49

Година: 2007

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 20.06.2007

Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът за изчисляване на актуалната стойност на получено обезщетение или погасено задължение, което бившите собственици трябва да върнат на държавата, когато са налице основанията за възстановяване правото на собственост съгласно Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд (ЗВСГЗГФ).

Чл. 2.
(1) Преизчисляването на обезщетенията и задълженията се извършва чрез използване като деноминатор на средната месечна работна заплата по формулата:

СО = (СИО x ТСЗМ) / СМЗО,

където:
СО е актуалната стойност в левове на обезщетението или на задължението;
СИО - стойността на полученото обезщетение или на изплатеното задължение, установена съгласно актовете за обезщетяване, за прихващане на задължението или други архивни документи;
ТСМЗ - средната месечна работна заплата за тримесечието, предхождащо тримесечието, през което се съставя протоколът за преизчисляване по чл. 5, ал. 1;
СМЗО - средната месечна работна заплата през годината на получаване на обезщетението или изплащане на задължението в тогавашни левове.
(2) За обезщетение, получено за съсобствена част от имота или задължение към държавата, погасено с предоставяне правото на собственост върху такава част, преизчисляването е отделно за всяка идеална част.

Чл. 3.
(1) В едномесечен срок от влизането в сила на наредбата общинската служба по земеделие и гори изготвя протокол за преписките, по които възстановяването на собствеността е обусловено от връщане на дължимите към държавата обезщетения и задължения.
(2) В протокола се съдържат данни за:
1. вида, размера, имотните номера и други данни, индивидуализиращи имотите към момента на тяхното отнемане и съгласно сега действащия план за територията;
2. преписката за възстановяване на собствеността, включително данните, декларирани по реда на чл. 13, ал. 4 ЗВСГЗГФ, лицето, подало заявление за възстановяване на собствеността, и наследодателя;
3. решения за признато право на възстановяване на собствеността.
(3) При необходимост от попълване на преписката общинската служба по земеделие и гори може да изиска, а заявителите са длъжни да представят в определения в писменото съобщение срок, който не може да е по-кратък от 14 дни:
1. актуално удостоверение за наследници;
2. трите имена и адрес поне на още един от сънаследниците;
3. копие от документ за самоличност;
4. административни и съдебни актове за извършено обезщетяване или погасено чрез прихващане задължение и други писмени доказателства за обстоятелствата по чл. 5, ал. 1 ЗВСГЗГФ и чл. 5, ал. 2 и 3 от Правилника за прилагане на Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, приет с Постановление № 55 на Министерския съвет от 1998 г. (обн., ДВ, бр. 29 от 1998 г.; изм. и доп., бр. 83 и 105 от 1999 г., бр. 101 от 2001 г., бр. 31 от 2003 г. и бр. 69 от 2004 г.), допустими съгласно Гражданския процесуален кодекс.
(4) Началникът на общинската служба по земеделие и гори служебно представя протокола по ал. 2 на директора на областната дирекция "Земеделие и гори" (ОД "ЗГ") по местонахождение на имотите, като прилага мотивирано писмено становище и представените от заявителите писмени доказателства.

Чл. 4.
(1) В едномесечен срок от представянето на протокола на общинската служба по земеделие и гори директорът на ОД "ЗГ" назначава комисия в състав: председател - началник на отдел в ОД "ЗГ", и членове: представител на Министерството на финансите, определен от министъра на финансите; представител на областната администрация, определен от областния управител; представител на съответната община, определен от кмета на общината; представител на регионалното управление на горите и юрисконсулт на ОД "ЗГ". В работата на комисията се привлича и представител на съответната общинска служба по земеделие и гори.
(2) Комисията по ал. 2 събира служебно всички доказателства за получените обезщетения от бившите собственици, както и за изплатените задължения към държавата чрез предоставяне на собствеността върху имоти по смисъла на чл. 5 ЗВСГЗГФ. Държавният архивен фонд и други ведомства, които притежават информация, предоставят безвъзмездно наличните архивни документи в едномесечен срок от поискването.
(3) Комисията ал. 2 установява размера на полученото обезщетение или погасеното задължение по чл. 1 за съответните гори и земи от горския фонд. Комисията състава протокол, в който посочва писмените доказателства, послужили за неговото издаване. Протоколът се предоставя в едномесечен срок на общинската служба по земеделие и гори по реда на Гражданския процесуален кодекс и е задължителен за нея.
(4) В срока по ал. 2 по искане на общинската служба по земеделие и гори Националният статистически институт издава удостоверение за размера на средната месечна работна заплата през годината на получаване на обезщетението или изплащане на задължението, както и за средната месечна работна заплата за тримесечието, предхождащо тримесечието, през което се съставя протоколът за преизчисляване по чл. 5, ал. 1. За издаване на удостоверението не се дължи държавна такса.

Чл. 5.
(1) Общинската служба по земеделие и гори служебно преизчислява размера на обезщетението и задължението за връщане към държавата в едномесечен срок от получаване на протокола и удостоверението по чл. 4. Протоколът за преизчисляването се връчва на заявителя и на още един от сънаследниците по реда на Гражданския процесуален кодекс и може да се обжалва по отношение на размера на обезщетението и задължението за връщане към държавата в 14-дневен срок чрез общинската служба по земеделие и гори пред районния съд.
(2) Преизчислените суми се заплащат в срок два месеца от получаване на протокола по ал. 1 или от влизането в сила на решението на съда в случай на обжалване.
(3) Когато в срока по ал. 2 дължимата сума не бъде внесена, общинската служба по земеделие и гори се произнася с решение за отказ по чл. 13, ал. 5 ЗВСГЗГФ.

Чл. 6.
(1) Средствата по наредбата постъпват в приходната част на бюджета на Министерството на земеделието и горите.
(2) Изискващата се съгласно наредбата документация за извършеното преизчисляване, както и платежният документ за внесеното задължение се съхраняват от общинската служба по земеделие и гори в съответната преписка за възстановяване на собствеността.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата обезщетения и задължения са тези, определени съответно в чл. 5, ал. 2 и 3 от Правилника за прилагане на Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд.

Заключителни разпоредби§ 2. Наредбата се приема на основание чл. 5, ал. 2 от Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд.

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив