Наредба относно съдържанието, структурата, условията и реда за предоставяне на информацията, предвидена в правото на Eвропейските общности в областта на енергетиката, на институции на Eвропейските общности

Държавен вестник брой: 57

Година: 2007

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 17.07.2007

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се уреждат съдържанието, структурата, условията и редът за предоставяне на информацията, предвидена в правото на Европейските общности в областта на енергетиката, на компетентните институции на Европейските общности.

Чл. 2. Целта на наредбата е да създаде предпоставки за надлежно и своевременно предоставяне на информацията, предвидена в правото на Европейските общности в областта на енергетиката, на компетентните институции на Европейските общности.

Чл. 3.
(1) Информацията, предвидена в регламенти, решения и други актове на Европейските общности, които не подлежат на въвеждане в националното законодателство, се предоставя на компетентните институции на Европейските общности в съответствие с чл. 4, ал. 2, т. 18б и чл. 21, ал. 1, т. 19а от Закона за енергетиката по компетентност съответно от министъра на икономиката и енергетиката и/или от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране по силата на тези актове и с указаните в тях съдържание, структура, условия и ред за предоставяне.
(2) Информацията, предвидена в директиви, решения и други актове на Европейските общности, които подлежат на транспониране в националното законодателство, се предоставя на компетентните институции на Европейските общности в съответствие с чл. 4, ал. 2, т. 18а и чл. 21, ал. 1, т. 19а от Закона за енергетиката по компетентност от министъра на икономиката и енергетиката и/или от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в съответствие с предвидените в наредбата съдържание, структура, условия и ред за предоставяне.
(3) Информацията, предвидена в регламенти, подлежащи на въвеждане в националното законодателство, се предоставя по реда на ал. 2.

Глава втора
ИНФОРМАЦИЯ, ПРЕДОСТАВЯНА ОТ МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА И/ИЛИ ОТ ДЪРЖАВНАТА КОМИСИЯ ЗА ЕНЕРГИЙНО И ВОДНО РЕГУЛИРАНЕ

Раздел I
Информация, предоставяна от министъра на икономиката и енергетиката в съответствие с чл. 4, ал. 2, т. 18б от Закона за енергетиката

Чл. 4. Министърът на икономиката и енергетиката уведомява Европейската комисия и заинтересуваните страни - членки на Европейския съюз, за взетите от него решения за въвеждане на ограничителен режим за снабдяване с електрическа енергия или природен газ по реда на глава седма от Закона за енергетиката.

Чл. 5. Министърът на икономиката и енергетиката информира на всеки 3 месеца Европейската комисия за вноса на електрическа енергия от държави, които не са членки на Европейския съюз.

Чл. 6.
(1) Министърът на икономиката и енергетиката представя на Европейската комисия доклад с резултатите от анализа и оценката на националния потенциал за високоефективно комбинирано производство на енергия и постигнатия напредък от увеличаване дела на високоефективното комбинирано производство в брутното потребление на електрическа енергия, изготвени в съответствие с чл. 4, ал. 2, т. 11 от Закона за енергетиката.
(2) Министърът на икономиката и енергетиката представя на Европейската комисия ежегодно не по-късно от 20 декември:
1. статистически данни за националното производство по комбиниран начин на електрическа и топлинна енергия за предходната година в съответствие с методологията по чл. 4 - 8 от Наредбата за определяне на количеството електрическа енергия, произведена от комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия;
2. статистически данни за мощностите и горивата за производство на електроенергия по комбиниран начин за предходната година.
(3) Министърът на икономиката и енергетиката публикува на страницата на Министерството на икономиката и енергетиката в интернет изготвените доклади по чл. 4, ал. 2, т. 10 от Закона за енергетиката и ги предоставя ежегодно до 27 октомври на Европейската комисия.

Чл. 6а. (Нов, ДВ, бр. 57 от 2007 г.)
(1) Дължимата информация по чл. 1, 4 и 5 от Регламент (ЕО) № 2964/95 на Съвета относно въвеждането на регистриране на вноса и доставките на суров нефт в Общността се предоставя от задължените съгласно чл. 1 от регламента лица ежемесечно до 20-о число на министъра на икономиката и енергетиката.
(2) Информацията по ал. 1 се предоставя със съдържанието и във формата съгласно приложение № 1 и при условията на чл. 4 от Регламент (ЕО) № 2964/95 на Съвета.
(3) Министърът на икономиката и енергетиката предоставя на Европейската комисия информацията по ал. 1 по съответния ред и в сроковете, посочени в Регламент (ЕО) № 2964/95 на Съвета.

Чл. 6б. (Нов, ДВ, бр. 57 от 2007 г.)
(1) Производителите, вносителите, лицата, осъществяващи доставки от държави - членки на Европейския съюз, преработвателите и търговците на нефт и нефтопродукти предоставят на министъра на икономика и енергетиката дължимата информация съгласно Решение № 1999/280/ЕО на Съвета относно процедура на Общността за информиране и консултиране за доставните цени на суровия нефт и потребителски цени на нефтопродуктите и Решение № 1999/566/ЕО на Съвета за прилагане на Решение 1999/280/ЕО на Съвета в указания в решенията табличен формат и при спазване на указанията за попълване на таблиците.
(2) Информацията по ал. 1 се предоставя ежемесечно до 20-о число на съответния месец с изключение на информацията за потребителските цени на нефтопродуктите, без мита и такси, които са в сила всеки понеделник, която се предоставя всеки понеделник в срок до 14,00 ч.
(3) Министърът на икономиката и енергетиката предоставя на Европейската комисия информацията по ал. 1 по съответния ред и в сроковете, посочени в решенията по ал. 1.

Раздел II
Информация, предоставяна от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в съответствие с чл. 21, ал. 1, т. 19а от Закона за енергетиката

Чл. 7.
(1) Държавната комисия за енергийно и водно регулиране представя на Европейската комисия до 2010 г. ежегодно до 31 юли в съответствие с действащите правила за защита на конкуренцията доклад относно пазарното влияние и действията на участниците на пазара на електроенергия и на природен газ, които могат да доведат до предотвратяване, ограничаване или нарушаване конкуренцията на тези пазари.
(2) Докладът по ал. 1 се изготвя и въз основа на:
1. промяната във формите на собственост на енергийните предприятия;
2. мерките, предприети на национално ниво, за осигуряване на достъп до пазара на електроенергия и природен газ на достатъчен брой участници;
3. мерките, предприети за увеличаване на междусистемните връзки в енергийния сектор;
4. други мерки, предприети за създаване и развитие на конкурентен енергиен пазар.
(3) Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предоставя на Европейската комисия доклада по ал. 1 на всеки две години считано от 2010 г.

Раздел III
Информация, предоставяна съвместно от министъра на икономиката и енергетиката и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в съответствие с чл. 4, ал. 2, т. 18б и чл. 21, ал. 1, т. 19а от Закона за енергетиката

Чл. 8.
(1) Министърът на икономиката и енергетиката и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране съвместно представят на Европейската комисия доклад, съдържащ предвидените и предприетите мерки и резултатите от наблюдението върху сигурността на снабдяването, публикувани в бюлетина по чл. 4, ал. 2, т. 17 от Закона за енергетиката и на страницата на Министерството на икономиката и енергетиката в интернет, в съответствие с чл. 8, ал. 6 от Закона за енергетиката.
(2) Докладът по ал. 1 в частта му относно газоснабдяването се представя ежегодно до 31 юли и съдържа информация относно:
1. конкурентния ефект от мерките, предприети за обезпечаване сигурността на снабдяването, върху участниците на пазара на природен газ;
2. нивата на капацитета за съхраняване на природен газ;
3. обхвата и срока на дългосрочните договори за доставки на природен газ, сключени от дружества, учредени и регистрирани по Търговския закон, при спазване поверителността на информацията, която е търговска тайна;
4. степента на ликвидност на пазара на природен газ;
5. регулаторната рамка, която осигурява адекватни стимули за нови инвестиции в проучвания, добив, съхраняване, пренос и разпределение на природен газ, терминали за регазификация и съхраняване на втечнен природен газ;
6. капацитета на добив от газохранилищата;
7. нивото на междусистемни връзки на националната газотранспортна система.
(3) Докладът по ал. 1 в частта му относно електроенергетиката се представя на всеки две години до 31 юли и съдържа информация относно възможностите на електроенергийната система за снабдяване на текущите и бъдещите потребности от електрическа енергия, включително:
1. оперативната сигурност на мрежите;
2. прогнозния баланс между търсене и предлагане за следващия период от 5 години;
3. предвижданията за състоянието на сигурността на снабдяването за периода от 5 до 15 години считано от датата на изготвяне на доклада;
4. намеренията за осъществяване на инвестиции в трансграничен междусистемен капацитет от оператора на електроенергийната система за следващите 5 или повече календарни години.
(4) Частта от доклада по ал. 3, т. 4 се подготвя при отчитане на:
1. принципите за управление на натоварванията, посочени в Регламент 1228/2003/ЕС на Европейския парламент и на Съвета относно условията за достъп до мрежата за трансграничен обмен на електроенергия;
2. съществуващите и планираните за изграждане преносни електропроводи;
3. очакваните тенденции в производството, снабдяването, трансграничните обмени и потребление, позволяващи предприемане на мерки за управление на потреблението;
4. националните, регионалните и общоевропейските цели за устойчиво развитие, включително проектите, които са регламентирани в Решение № 1229 на Европейския парламент и на Съвета от 2003 г., установяващо насоки относно Трансевропейските енергийни мрежи.

Глава трета
ИНФОРМАЦИЯ, КОЯТО СЕ ПРЕДОСТАВЯ ЗА ПУБЛИКУВАНЕ В "ОФИЦИАЛЕН ВЕСТНИК" НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Чл. 9. Решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за обявяване на конкурс по чл. 28, ал. 5 от Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, приета с Постановление № 124 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 53 от 2004 г.; изм., бр. 78 от 2005 г.), се публикува в "Официален вестник" на Европейския съюз поне 6 месеца преди крайния срок за представяне на оферти.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране изготвя, публикува на страницата си в интернет и представя на Европейската комисия до 31 март 2007 г. доклад, съдържащ оценка на действащия лицензионен режим по Закона за енергетиката в частта за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, и съгласувано с министъра на околната среда и водите - действащия разрешителен режим по Закона за водите в частта за производство на електрическа енергия от водна енергия, при отчитане на:
1. ограничаване административното регулиране на производството на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници;
2. предприетите мерки за облекчаване, опростяване и ускоряване на административните процедури и за подобряване на координацията между отделните административни органи;
3. осигуряване на обективни, прозрачни и недискриминационни правила;
4. особеностите на различните технологии за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници;
5. определяне на органи, които да посредничат при спорове между органите, издаващи разрешения/лицензии, и кандидатите за разрешения/лицензии;
6. облекчаване на достъпа до мрежите за пренос и разпределение на електрическа енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници.

§ 2. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране изготвя, публикува на страницата си в интернет и представя на Европейската комисия до 21 февруари 2007 г. доклад, съдържащ оценка на действащия лицензионен режим по Закона за енергетиката в частта му, приложима към производството на електрическа енергия по комбиниран начин, от гледна точка на:
1. доколко проектирането на мощностите за производство на електрическа енергия по комбиниран начин съответства на икономически обоснованото търсене на топлоснабдяване и доколко се избягва производството на повече топлинна енергия от полезната топлинна енергия;
2. ограничаване административното регулиране на производството на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници;
3. предприетите мерки за облекчаване, опростяване и ускоряване на административните процедури и за подобряване на координацията между отделните административни органи;
4. осигуряване на обективни, прозрачни и недискриминационни правила;
5. отчитане особеностите на различните технологии за производство на електрическа енергия по комбиниран начин;
6. определяне на органи, които да посредничат при спорове между органите, издаващи разрешения/лицензии, и кандидатите за разрешения/лицензии.

§ 3.
(1) Министърът на икономиката и енергетиката и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране до 31 март 2007 г. предоставят съвместно на Европейската комисия информация относно предприетите мерки за изпълнение на задълженията към обществото по глава шеста от Закона за енергетиката, свързани със защита на потребителите и опазване на околната среда, и за възможния ефект на тези задължения върху конкуренцията на националния пазар и на вътрешния енергиен пазар на Европейските общности.
(2) По реда на ал. 1 се предоставя и информация за настъпилите промени в мерките за изпълнение на задълженията към обществото по глава шеста от Закона за енергетиката, свързани със защита на потребителите и опазване на околната среда, и за възможния ефект на тези задължения върху конкуренцията на националния пазар и на вътрешния енергиен пазар на Европейските общности.

§ 4. Крайният срок за предоставяне на първата информация по чл. 5 на Европейската комисия е 31 март 2007 г.

§ 5. Първият доклад по чл. 6, ал. 1 се представя на Европейската комисия до 21 февруари 2007 г.

§ 6. Първите доклади по чл. 7 и чл. 8, ал. 2 и 3 се представят на Европейската комисия до 31 юли 2007 г.

§ 7. Наредбата се издава на основание чл. 9, ал. 4 от Закона за енергетиката.

§ 8. Наредбата влиза в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.

§ 9. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на икономиката и енергетиката и на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Приложение № 1
към чл. 6а
(Ново, ДВ, бр. 57 от 2007 г.)

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив