В края на годината изтича временно въведената мярка за подкрепа на ресторантьорите от 9% ДДС. Според представители на бранша тя трябва да остане за постоянно, както е в повечето европейски страни, съобщи БНТ.
Според експерти все още е твърде висок процентът от фалити в сферата на туристическия бизнес. Налице е и 40-50% загуба от оборота на заведенията. Последствията от кризата с пандемията от коронавирус, наред с неовладяната силна инфлация в момента, все още са сериозно предизвикателство пред бизнеса. За това свидетелстват фалити на ресторанти с 45-годишна история. Те затварят врати заради икономическата несигурност на прага на зимата и липсата на квалифициран персонал.
Цените на електроенергията се увеличиха тройно, няма как да плащаме сметките си, казва Тони Симидчиева – собственик на ресторант.
Затова в бранша са на мнение, че поне ДДС в заведенията за хранене трябва да се запази на 9%, тъй като тази мярка е спасила редица обекти след пандемията. В противен случай очакванията са тази зима да оцелеят основно обекти, които се намират на централно място или на популярни дестинации - като квартал „Капана“ в Пловдив.
Браншови организации вече изпратиха писма до ресорните парламентарни комисии с искане по-ниската данъчна ставка да се запази. Те посочват, че при 9% ДДС чувствително са се повишили осигуровките, данък печалба и заплатите в сектора, което води и до по-високи постъпления.