Тази година у нас регистрират слаба реколта на овощни култури

30.09.2024 | 16:00
по статията работи: econ.bg
Високите температури, липсата на валежи и ниската относителна влажност дават отражение и върху количеството, и върху качеството на ябълковата продукция
Тази година у нас регистрират слаба реколта на овощни култури
Снимка: под лиценза на creative commons

Реколтата на овощните култури през тази година е по-слаба, в сравнение с предходни години. Рекордно високите температури през месеците декември и януари не са отразили добре на развитието на овощните култури, в това число и ябълката. Това съобщи за БТА проф. д-р Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил.

Институтът представи през уикенда 95 сорта ябълки и 15 сорта круши, отглеждани в региона. Институтът отбеляза 95 години от създаването си.

“Всяка година институтът показва най-новата си селекция. Тази година сме подали три сорта ябълки за признаване като нови български сортове. Очакваме след 3-4 години и одобрение от Агенцията по сортоизпитване и апробация. Те са с много добри качества и са устойчиви на болести”, заяви проф. д-р Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил. Той обясни, че – палитра от хибриди, които се изпитват вече десетина години, като надеждите са от тях също да има признати нови сортове.

“Напоследък наблюдаваме забавяне в темпа на създаване на овощни насаждения. Причините за това са много, но най-важната сред тях е слабата реализация на продукцията”, сподели проф. Сотиров.

“Реколтата през тази година е по-слаба, в сравнение с предходни години. На много места имаше и градушки, които усложниха ситуацията. Липсата на дъжд със стопанско значение- от юни до днес, също влияе на резултатите. Дори и там, където поливат, продукцията е незадоволителна. Високите  температури, липсата на валежи и ниската относителна влажност дават отражение и върху количеството, и върху качеството на ябълковата продукция”, каза проф. Сотиров.

Според него, когато климатичните условия не са нормални, се получават и аномалии. „Имаме случаи в едно дърво да имаме зряла ябълка и цвят едновременно. Това не става за първи път, имало го е и в други години. Случвало се е да имаме и завързване на втора реколта череши, които са наедрявали до големината на грахово зърно. След това обаче сланите ги увреждат и те не се развиват напълно,“ допълни проф. Сотиров.

“Не е добре да цъфти, когато има и плодове в дървото, защото тези пъпки, които цъфтят сега, няма да могат да цъфнат следващата година. Дърветата обаче цъфтят изобилно и пропадането на плодните пъпки може да се отрази добре. В България не се прави прореждане на завръзите, защото няма работна ръка”, каза още проф.д-р Димитър Сотиров.

Според него обаче проблем може да има, ако температурите продължат да са високи и няма валежи от дъжд и сняг, както беше миналата зима. “Тогава не можем да очакваме добра реколта догодина”, каза проф. Сотиров.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 03.12   1557 г. – В Единбург, Шотландия е подписана Конгрегация на Бог, с което се узаконява Реформацията и създаването на Презвитерианската църква. 1586 г. – В Англия...