Цените на свинското у нас са сред най-високите в Евросъюза

18.02.2021 | 14:50
по статията работи: econ.bg
Бизнесът и държавните институции се оказаха неподготвени за африканската чума по свинете
Цените на свинското у нас са сред най-високите в Евросъюза
Снимка: под лиценза на creative commons

Българските фермери успяват да произведат едва 37% от свинското месо, което населението потребява, а в същото време цените на свинското у нас са сред най-високите в Европейския съюз, сочи анализ на фондация "Интелиагро".

Поради факта, че не може да произведе достатъчно, България внася 120 000 тона свинско месо годишно на стойност 269 млн. евро. Внасяме основно от Испания, Германия и Франция. Българското производство е с до 40% по-скъпо спрямо основните вносители в зависимост от сезона, констатират експертите.

Авторите на анализа смятат, че постигането на продоволствена независимост на страната по отношение на свинското месо теоретично би изисквало осигуряването на 1 милиард лева за инвестиции. Бизнесът и държавните институции се оказаха неподготвени за разпространението на африканската чума по свинете, която унищожи 25% от популацията на свине в България само за една година, констатира анализът.

Свинското месо беше рекордьор по поскъпване. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата само за няколко месеца след констатирането у нас на африканската чума по свинете цената му на дребно се вдига с 3-4 лв. за килограм. За 2019 г. поскъпването му бе с около 50 на сто. Пикът в цената за миналата година е през май. Тогава у нас 100 кг кланично месо са стрували над 220 евро по данни на ЕК. За сравнение в Белгия по същото време цената е била около 170 евро.

Свиневъдството има потенциал да се възстанови на нивата отпреди кризата до края на 2022 г. и да продължи да расте  въпреки предизвикателствата, пише в анализа. Според експертите усилията на сектора няма да дадат нужните резултати без адекватната роля на държавата. Необходимо е Планът за контрол и предотвратяване разпространението на африканската чума от 2020 г. да бъде ревизиран и придружен от ясна пътна карта за придобиване на статут на свободна от заболяването страна през 2021 г. България би могла да достигне високо ниво на независимост по отношение доставките на свинско месо в рамките на следващия програмен период до 2030 г. при отделяне на частен и заемен капитал и съфинансиране от европейските програми, пишат експертите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 22.11   1497 г. – Вашко да Гама достига нос Добра надежда. 1906 г. – На международна конференция в Берлин е възприето съгласие сигналът SOS да бъде международен при...