1500 фирми са подали годишни декларации в НАП Пловдив

20.02.2012 | 12:14
по статията работи: Ралица Стоянова
С 15% се облагат доходите от стопанска дейност на едноличните търговци
1500 фирми са подали годишни декларации в НАП Пловдив
Снимка: Sxc.hu

4300 пловдивчани обявиха доходите си, получени през предходната година, подавайки декларации в териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) в Пловдив. Подадени са и 1500 годишни декларации от фирми за облагане с корпоративен данък, като болшинството от тях са пуснати по електронен път, информират от ведомството.

Използването на интернет дава право на отстъпки от дължимия данък. За физическите лица тя е 5% от сумата, а за юридическите – 1%, но не повече от 1000 лева. НАП напомня обаче, че за да се ползва отстъпката, лицето трябва да е извършвало дължимите авансови вноски през миналата година.

С 15 на сто се облагат доходите от стопанска дейност на едноличните търговци, получени през 2011 година, припомня още Териториалната дирекция в Пловдив. В същото време за доходите, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10% данък. Така например едноличен търговец, чиято дейност е производство на сладкарски изделия, ще заплати 15% върху доходите си от реализацията на продукцията си. Но ако собственикът на ЕТ получи и хонорар по граждански договор, то този доход ще се обложи с данък от 10 на сто.

Едноличните търговци, които през миналата година не са осъществявали стопанска дейност, не са задължени да подават декларация през 2012 година.

И двата вида годишни данъчни декларации, както приложенията към тях и указанията за попълването им, могат да бъдат изтеглени от интернет сайта на Националната агенция за приходите - www.nap.bg.

Формулярите по Закона за корпоративно подоходно облагане тази година се подават до 2 април, а тези за данъци върху доходите на физически лица до 2 май. В същите срокове трябва да бъдат платени и декларираните данъци за довнасяне.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...