1834 са кандидатите с подадени проекти по ПРСР за прием 2010

02.09.2010 | 13:46
по статията работи:
Подадените инвестиционни предложения са на стойност около 795 млн. лв.
1834 са кандидатите с подадени проекти по ПРСР за прием 2010

Общо 1834 са кандидатите по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007-2013 г. в периода на обявения за 2010 г. прием, който приключи на 31 август 2010 г., съобщи пресцентърът на Държавен фонд (ДФ) "Земеделие".

След анализа при приключване на приема на проектите за 2010 стана ясно, че най-голям е интересът към Мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" и по-конкретно за изграждане на фотоволтаици, туристически обекти и разширяване на полупазарни стопанства. Висок е интересът и по инвестициите по ЕПИВ (Европейски план за икономическо възстановяване), а именно в управлението на водите, инвестиции във възобновяема енергия, повишаване на конкурентоспособността на млечните ферми както и за гарантираните бюджети по Мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства". Това съобщи днес Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева.

По мерки в рамките на прием 2010 бройката на подадените до момента проекти, стойността на общата инвестиция и общият размер на субсидията, която ще бъде изплатена при изпълнение на инвестиционните предложения са както следва:

  • Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства" - общо 330 проекта с общ размер на инвестицията около 103,5 млн. лв.; Общият размер на субсидията, която ще бъде изплатена при реализиране на инвестиционните предложения е близо 73 млн. лв.
  • Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" - общо 159 проекта с общ размер на инвестицията около 304,7 млн. лв.; Общият размер на субсидията, която ще бъде изплатена при реализиране на инвестиционните предложения е близо 152 млн. лв.
  • Мярка 141 „Подпомагане на полупазарните стопанства" - общо 422 проекта с общ размер на инвестицията около 6,2 млн. лв; Общият размер на субсидията, която ще бъде изплатена при реализиране на инвестиционните предложения е близо 6,2 млн. лв.
  • Мярка 223 „Първоначално залесяване на неземеделски земи" - общо 20 проекта с общ размер на инвестицията около 3,1 млн. лв.; Общият размер на субсидията, която ще бъде изплатена при реализиране на инвестиционните предложения е близо 3 млн.  лв.
  • Мярка 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности" - общо 30 проекта с общ размер на инвестицията около 4млн. лв. Общият размер на субсидията, която ще бъде изплатена при реализиране на инвестиционните предложения е близо 3,8 млн. лв.
  • Мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности" - общо 217 проекта с общ размер на инвестицията около 100 млн. лв.; Общият размер на субсидията, която ще бъде изплатена при реализиране на инвестиционните предложения е близо 67,6 млн. лв.
  • Мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" - общо 656 проекта с общ размер на инвестицията около 277 млн. лв.; Общият размер на субсидията, която ще бъде изплатена при реализиране на инвестиционните предложения е близо 180,5 млн. лв.

По мерките 311-та и 312 -та има наблюдение, че най-много са кандидатите за инвестиции в областта на туризма и възобновяемите енергийни източници - предимно за изграждане на къщи за гости и фотоволтаици. Интерес представляват и инвестициите за  млекопреработка, винарска и консервна индустрия, коментира Изпълнителният директор на Фонда Калина Илиева.

По Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" проекти са подадени от фирми, които ще изграждат мандри, мелници, консервни и месопреработвателни предприятия, посочи още К. Илиева.

Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства", по която  интересът преди бе насочен главно към покупка на земеделска техника, сега привлича инвестиции свързани с прилагането на изискванията на Нитратната директива, модернизиране на животновъдни ферми, както и инвестиции по ЕПИВ.

Отворен по график остава приемът на проекти по Мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства", който продължава до 30 септември 2010 г., както и по Мярка 142 „Създаване на организации на производители - до 17 декември.

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Калина Илиева припомни, че през септември предстои отваряне на други 4 мерки от програмата - 111 „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания", 313 „Насърчаване на туристическите дейности", както и двете общински 321 и 322 „Основни услуги за населението в селските райони" и „Обновяване и развитие на населените места".

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...