2011 г.: Празници на вероизповеданията, различни от православието

23.12.2010 | 12:32
по статията работи:
Служителите и работниците от тези вероизповедания могат да ползват по свой избор част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници
2011 г.: Празници на вероизповеданията, различни от православието

По предложение на ръководствата на религиозните общности в България правителството определи дните на религиозните празници през 2011 г. на вероизповеданията, различни от православието. Съгласно Кодекса на труда и Закона за държавния служител, служителите и работниците от тези вероизповедания могат да ползват по свой избор част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Празниците на Католическата църква у нас са 25 април - вторият ден от Великден, 29 юни - „Св. Апостоли Петър и Павел", 1 ноември - „Вси Светии", и 8 декември - Непорочното зачатие на Света Богородица.

Мюсюлманското вероизповедание ще празнува деня на рождението на Пророка Мохамед на 14 февруари, Рамазан байрам на 30 и 31 август и Курбан байрам на 7 и 8 ноември.

За религиозната общност на евреите празниците са на 19 април - Песах, 29 септември - Рош Ашана, 8 октомври - Йом Кипур, и Сукот - на 13 октомври.

Арменската апостолическа православна църква ще празнува Бъдни вечер и Рождество Христово на 5 и 6 януари, Св. Вартананк на 3 март, Великата събота и Великден на 23 и 24 април.

Празничните и почивните дни за обществото "Бяло братство" са 22 март - Ден на пролетното равноденствие, Съборните дни - 12 юли и 19 август, и Денят на кончината на Учителя - 27 декември.

Последователите на Църквите на адвентистите от Седмия ден имат на разположение четири съботни дни, ако според трудовия им или служебен договор са задължени да работят в тези дни.

Празници за Бахайската общност са 21 март - „Ноу-Руз" (Бахайска Нова година), „Резван" на 21 април, Обявяване мисията на Баб на 23 май и Рождението на Бахаулла - на 12 ноември.

Обществото Кришна съзнание отбелязва Гаура Пурнима на 19 март, Нарасимха Чатурдаши на 16 май, Ратха Ятра на 3 юли и Кришна Джанмащами на 22 август.

Последователите на Диамантен път на будизма - България, ще празнуват на 17 май - Весак (ден на раждането, просветлението и паранирваната на Буда). Свидетелите на Йехова в България отбелязват Възпоминанието за смъртта на Исус Христос на 17 април.

Евангелските църкви отбелязва 31 октомври като Ден на Реформацията, Будистката общност в България - 17 май, Денят на Буда, 5 март - Нова година, 15 юли - Денят Дхарма, и 8 декември -Денят Бодхи.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...