2011 г. не е била добра за преките чуждестранни инвестиции

11.01.2012 | 13:20
по статията работи: Петър Чернев
Според данните до октомври 2011 ПЧИ у нас са малко под 700 млн. евро
2011 г. не е била добра за преките чуждестранни инвестиции
Снимка: Sxc.hu

2011 г. няма да се запомни като най-добрата за инвестициите в България, поне що се отнася за преките чуждестранни инвестиции. Въпреки това тя е била интересна. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов тази сутрин в ефира на БНР.

В агенцията са отбелязали увеличаване на запитванията на фирмите, които се интересуват от реализирания на инвестиционни проекти в България спрямо 2010 година. В началото на всеки такъв проект фирмите сравняват няколко държави и след това се съставя т.нар. шорт лист на около 3-4 държави, от които се избира в коя държава да се инвестира.

Според данните до октомври 2011 година преките чуждестранни инвестиции у нас са малко под 700 млн. евро. За същия период за предишната година инвестициите са били 1,2 млрд. евро. Стефанов добави: "България все още страда от проблема, че не е много известна. Много от инвеститорите не знаят още за нас". Шефът на БАИ добави: "Цифрите, които излизат от БНБ, се наричат "чуждестранни инвестиции", но показват едиствено прехвърлянето на средства между фирмите в България, които имат чуждестранно участие, и фирмите-майки".

Понякога се случва така, че големи инвестиционни проекти, които стават тук, които се финансират не от фирмата-майка, не влизат в тази статистика. Трябва да се има предвид, когато се коментират числата за инвестициите, че те могат да бъдат изкривени и в двете посоки. Както в положителна, така и в отрицателна. Това стана ясно още от думите на председателя на БАИ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...