2016 г. ще бъде "година на катаклизми" в икономиката, предвижда Royal Bank of Scotland

13.01.2016 | 17:00
по статията работи: Даниел Василев
Финансовата институция вече съветва клиентите си да продават акции
2016 г. ще бъде "година на катаклизми" в икономиката, предвижда Royal Bank of Scotland
Снимка: Thinkstock/Guliver

Инвеститорите са изправени пред „година на катаклизми“, в която пазарите могат да се сринат с до 20%, а цената на петрола да спадне до 16 долара за барел, предупреждават икономисти от Royal Bank of Scotland, предаде The Guardian.

„Продайте всичко, с изключение на качествените акции. Вече сме в ситуация на връщане на капитала, а не възвращаемост от капитала. В една препълнена зала изходите изглеждат тесни“, посочи финансовата институция в съобщение, адресирано до клиентите си, допълвайки, че днес ситуацията наподобява 2008 г., когато сривът на инвестиционната банка Lehman Brothers отприщи глобалната икономическа криза. Осем години по-късно може кризата да връхлети Китай, считат икономистите.

Фондовите пазари вече бяха подложени на силно напрежение още от първата търговска седмица на новата година, като FTSE 100 загуби 5% от стойността си, отчитайки най-слабия старт на годината от 2000 г. насам. В САЩ индустриалният индекс Dow Jones също започна със спад, регистрирайки най-слабата си първа седмица за годината в историята си. Шанхайската фондова борса се срина със 7% дневно за два дни, като и в двата случая автоматичната система за регулиране на волатилността на търговията се задейства и покупко-продажбата на акции беше преустановена. Общите загуби от борсовите сривове достигнаха 2,3 трилиона долара.

Причината за срива на Шанхайската фондова борса беше забавянето на китайската икономика, която през третото тримесечие на 2015 г. регистрира нарастване от под 7%, както и спада на индустриалното производство във втората по големина икономика. С цел възстановяване на доверието на пазарите Народната банка на Китай интервира посредством инжекция на свежа ликвидност и допълнително обезцени юана, като по този начин разколеба още повече трейдърите.

В Китай започна период на огромна кредитна корекция и той ще се разпространи лавинообразно в останалата част от света. Ценните книги и кредита станаха изключително опасни и днес, a едва започваме да се отклоняваме от хубавите времена през последните 2 години“, посочи в изявлението кредитният директор на Royal Bank of Scotland Андрю Робъртс.

Продължаващ спад на цените се наблюдава и на пазарите на суровини, където петролът продължава да поевтинява, поевтинявайки дори под 30 долара за барел – най-ниската му цена от 2004 г. насам – изгубвайки повече от 70% от стойността си за последната година и половина. Същевременно силните напрежения между Иран и Саудитска арабия навеждат инвеститорите на мисълта, че петролният картел ОПЕК едва ли ще постигне споразумение за свиване на производството до края на тази година, което несъмнено ще доведе до още по-силен натиск върху цените на бенчмарковите сортове.

Според Робъртс пазарите в Европа и САЩ може да спаднат с между 10 и 20% през настоящата година, като особено застрашен е FTSE 100. Royal Bank of Scotland не е единствената финансова институция, която очаква спадове на цените и борсите през 2016 г. Анализаторите на JP Morgan вече съветват клиентите си да продават акции при всяко леко покачване на стойността им, а Morgan Stanley предвиждат спад на цената на петрола до 20 долара за барел. Прогнозата на Standard Chartered е дори за още по-голямо поевтиняване на стойността на бенчмарковите суровини, като институцията очаква те да достигнат 10 долара за барел до края на годината.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...