3000 металурзи от "Кремиковци" излизат на протест

11.11.2009 | 17:29
по статията работи:
80% от кредиторите на комбината не приемат оздравителния план. Според Людмил Павлов без "Кремиковци" икономиката на България ще бъде срината
3000 металурзи от "Кремиковци" излизат на протест

80% от кредиторите на "Кремиковци" не приемат оздравителния план за комбината. Това съобщи днес след заседанието на правителството министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Най-отговорното нещо, което ние можем да предприемем като държава и хора, от които се очаква да поддържат и гарантират ред в този процес, е да разгледаме всички възможни стъпки, които трябва да се предприемат така, че ако има ликвидация, тя да се случи по нормален начин, каза още Трайков, цитиран от правителствената информационна служба.

От своя страна министърът на околната среда и водите Нона Караджова заяви, че в оздравителния план на комбината няма нито ред за мерки за привеждане в съответствие с нормативните изисквания по отношение на околната среда, както и че за това са необходими години и много средства. Според нея това прави плана незаконосъобразен, информира Агенция "Фокус".

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков коментира, че в плана за оздравяване на производството е имало идея да се отложат всички публични плащания. Тази идея не е добра, особено по време на криза, допълни Дянков.

Утре над 3000 души от "Кремиковци" ще протестират в София. Шествието ще тръгне от храм-паметника "Александър Невски" и ще стигне до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Това съобщи лидерът на КТ "Подкрепа" в комбината Людмил Павлов след срещата с представители на правителството, състояла се в сградата на икономическото министерство, предаде БГНЕС. Той добави, че ако държавата приеме оздравителния план, до една година ще се разбере, че от комбината има смисъл.

На срещата присъстваха синдикатите, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, министърът на финансите Симеон Дянков, както и представители на министерствата, от които ще зависи решението за бъдещето на комбината.

Нито министърът на икономиката, нито министърът на околната среда и водите са чели оздравителния план, заяви още Павлов. Той добави, че не приема да се говори за оздравителния план без да присъства човекът, който го е изготвил - синдикът на комбината Цветан Банков.

В оздравителния план няма записани цифри, свързани с екологичните норми, защото след втория етап на оздравяване влиза екологичната програма. В първия етап - в тези три завода, които работят, няма смисъл да се насочват пари с тази цел, защото те не замърсяват, обясни още Павлов.

Без "Кремиковци" икономиката на държавата ще бъде срината, заяви още Павлов. По думите му ликвидацията на предприятието ще означава да се спре търсенето на отговорност на хората, които "под носа на държавата" източвали завода. Тя също така ще покрие далаверите на всички, които са били собственици на металургичния комбинат.

Правителството трябва да приеме оздравителния план на комбината и да потърси отговорност на хората, ръководили и довели "Кремиковци"  до сегашното състояние. Има достатъчно доказателства, че заводът е бил източван от 1999 година досега, твърди Павлов. Той допълни, че когато истината излезе наяве, ще са нужни много малко средства за модернизирането на комбината.

Протестни действия ще има и в понеделник, стана ясно още днес.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...