Пет цеха за сладкарски изделия и закуски във Велико Търново, които имат до десет работници, са фалирали от началото на годината до сега. Според председателя на Регионалния съюза на хлебопроизводителите и сладкарите Жени Сапунджиева, това е резултат от икономическата криза. Сред затворените предприятия е фурната на ул. “Независимост”, която някога е била една от най-големите във Велико Търново. От останалите цехове в сериозно финансово затруднение са 20 на сто. Основните причини за фалитите са във високите наеми за производствените помещения и ниските цени на продукцията.
Не остават финансови средства за по-добри заплати на работниците, за осигуровки, няма възможност да се заделят пари за инвестиции, за да отговарят цеховете на европейските условия. Собствениците на все още оцеляващите малки предприятия преминават от две или три смени на една, съкращават работници и така продължават съществуването си, каза още Жени Сапунджиева.
Преди коледните и новогодишните празници започват промоции на евтин хляб, по 30-40 ст. В тази сума влиза само цената на суровината, предупреждава Жени Сапунджиева, цитирана от в. "Янтра Днес". Вероятно такива производители не плащат никакви осигуровки, пестят от данъци, или се стремят на първо време на всяка цена да привлекат клиенти. После неминуемо ще вдигнат цената на продукцията си, защото с толкова пари не могат да се покриват всички задължителни разходи за едно нормално хлебопроизводство или сладкарство и да се оцелява.