6 пъти поскъпва цацата, докато стигне до ресторантите

07.06.2012 | 11:58
по статията работи: Теодора Пенева
Цената на порция сафрид във Варна достига 8 лв.
6 пъти поскъпва цацата, докато стигне до ресторантите

Морската риба поскъпва многократно от улова ѝ до сервирането ѝ по заведенията в черноморските ни курорти, пише в. "Стандарт".

Проверка, направена във Варна, е установила, че килограм цаца струва между 1,50 и 2 лева по борсите. В заведенията, намиращи се по плажната ивица в града, цената на 300 грама от нея е от 2,90 до 3,80 лева. С други думи – приблизително шест пъти по-висока.

Разликата при сафрида е по-малко, след като търговската му стойност е спаднала от 7 на 5 лева за килограм на местния Колхозен пазар. За толкова видът риба върви и, ако се закупи директно след улова си от рибарската кооперация "Траката". В крайбрежните кръчми за порция от 250 грама варненци плащат около 5 лева, докато в по-луксозните ресторанти цената стига до 8 лева.

Дефицитна е рибата чернокоп и за момента килограм от нея се продава за 20 лева на едро. Това, което я оскъпява, са острите ѝ зъби, които режат рибарските мрежи и съответно затрудняват улова. 3 лева за килограм е борсовата цена на морската барбуна.

Оцени статията:
3.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 18.12   218 пр.н.е. – Втора пуническа война: Картагенският военачалник Ханибал разбива римляните в битка при Требия. 1398 г. – Тюркският предводител Тамерлан покорява...