Българският пазар е залят с фалшиви млечни продукти. В около 60% от продуктите са вложени растителни мазнини, желатин и други заместители на млякото, посочиха от Асоциацията на млекопреработвателите.
В същото време е отчетен бум във вноса на сухо мляко и растителни мазнини, както и на палмовото мляко, отчитат от земеделското министерство, цитирани от в. "Новинар".
Заместителите на млякото позволяват ниска цена. В същото време българските животновъди са изправени пред фалит, тъй като изкупуват продукта им евтино, смята Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите. „На подобни продукти не трябва да се дават млечни наименования. Потребителите трябва да го знаят, а органът, който контролира и санкционира, се казва Агенция по безопасност на храните”, заяви той.
От земеделското министерство обещават да затегнат контрола. Това ще доведе до край на смесеното производство и производителят ще трябва да избира между растителни мазнини и истински продукти.