Регистрираните биопроизводители в България са 7 200, а сертифицираните площи са 162 000 хектара. Това пише Фондация Биоселена, предаде fermer.bg.
В момента едва 5% от общата селскостопанска територия е с биопродукти, а според приетия от правителството план за развитие на биоземеделието, този дял е трябвало да достигне 8% през 2013 година.
По техни данни Австрия, Германия и Щвейцария са водещите производители на биопродукти в Европа. А България се оказва далеч от тях. Преди нас се нареждат също Сърбия, Турция и Македония.
90% от българската биопродукция се изнася, основно в Западна Европа, САЩ, арабските страни, както и за Япония и Южна Корея. Едва 10 на сто от биопроизводството отива на родния пазар, който е залят от конкурентна чужда продукция.
Въпреки това, 10 % от българските потребители консумират биопродукти, а това е сериозен ръст през последните години.