На 17 ноември точно в 00.00 ч. се отпразнува отварянето на първите бутилки от тазгодишната реколта на френското вино Beaujolais Nouveau (Божоле Нуво). Ежегодната премиера на реколтата от около 65 хил. бутилки всяка година е на различна дата. Традицията повелява точно в полунощ на третия четвъртък на ноември навсякъде по света да започне официалната дегустация на новото Beaujolais.
Beaujolais Nouveau се произвежда задължително от сорта "Гаме" в два района на Франция: "Божоле" и "Божоле Villiages". Като вино от контролиран географски район божолето съществува от 1936 г. Гроздовите масиви, от които се прави, са разположени на около 10 500 хектара. Те се намират в Бургундия, северно от Лион, край градовете Белвил и Вилфранш-сюр-Сон, на река Сона. Традицията на празнуване на новата реколта по тези места датира от началото на деветнадесети век.
Снимка: Beaujolais-wines.com
Разпространено първоначално само в региона, в момента Beaujolais се изнася в близо 200 държави в над 60 млн. бутилки, като през 80-те години на XX век "Божоле"-манията обхваща европейските държави, а през 90-те треската се прехвърля и в азиатския регион, и по-специално в Япония. Приблизително една трета от цялата реколта от региона "Божоле" се продава като Beaujolais Nouveau.
Същевременно обаче последните три години на икономически усложнения в световен мащаб се отразяват неблагоприятно на Beaujolais индустрията. В сравнение с периода преди десет години, продажбите на Nouveau са почти наполовина, а ръстът им следва слабото увеличение от 1% до 2%.
Тази година винарите от областта на село Божоле са произвели между 280 и 300 хиляди хектолитра от това вино, съобщи Доминик Капар, президент на Интер-Божоле, цитиран от БГНЕС. Интер-Божоле е организацията, която обединява производителите и търговците на младото вино.
Любопитно е, че по традиция гроздето, от което се прави Beaujolais Nouveau, трябва да се събира на ръка. Приготвя се по специален начин, който извлича свежите плодови качества на гроздето, без да
се запазва какъвто и да е горчив вкус. Само в рамките на 6 до 8 седмици след събиране на реколтата виното е готово за консумация.
Според французите Beaujolais е весело и дръзко вино. Яркият му и в някои години рязък вкус се дължи на ускорената ферментация. Ако например виното влезе в бутилките няколко часа по-рано, то може да
се окаже прекалено леко и безцветно, обратното - няколко часа закъснение водят до тежест и тръпчивост. Точно затова всяка година френското вино е с различен аромат и вкус. Beaujolais от тази година
се очаква да се отличава с плодовите и боровинкови тонове.
Снимка: Wikimedia.org