Бизнесът отказва да произвежда по стандарта "Стара планина"

01.11.2010 | 06:35
по статията работи:
"Няма да финансираме никаква лаборатория, заявиха от Асоциацията на месопреработвателите
Бизнесът отказва да произвежда по стандарта "Стара планина"

Бизнесът отказа да финансира вместо държавата лаборатория, с която да се контролират колбасите "Стара планина" и е на път да се откаже изобщо да произвежда месни продукти по този измислен стандарт. Това се разбра през уикенда.

"Няма да финансираме никаква лаборатория, фирмите от бранша не желаят да финансират лаборатория", заяви председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев.

"Вече ми се повръща от тази "Стара планина" фирмите отказват да го правят - можете да го напишете това, не ми пука вече от никого. Дотегна ми да се занимавам с молекули и с наночастици", заяви Вътев.

Макар и бизнесът да се отказва от лаборатория от ветеринарната служба официално обявиха, че контролът на стандарта "Стара планина" вече ще се прави по метода Elisa. По същия метод се установи, че набедените от аграрния министър Мирослав Найденов производители не са влагали никаква соя в продуктите с лого "Стара планина". Методът измерва количества над 0.1%, а под това количество дава само индикация за наличие на соя. Все още обаче не е ясно как ще се намерят пари за финансиране на самата лаборатория, която ще ползва метода, след като бизнесът отказва да го направи, съобщи в. "Сега".

Междувременно аграрният министър Мирослав Найденов подмени причината да наложи глоби набедените от него фирми - "Сами - М", "Лалов и Вачев", "Кен" и "Унимес". Дружествата ще плащат санкция не за соя в продуктите им, а затова, че ветеринарите инспектирали фабриките им и открили "дребни пропуски". Сега се умува по размера на санкциите. Самият стандарт "Стара планина" няма да се променя и ще си остане с 0% съдържание на соя.

От Асоциацията на месопреработвателите отхвърлиха и твърденията на ветеринарната служба, че фирмите, преработващи месо, са се противопоставили на идеята на аграрния министър Мирослав Найденов каймата "Стара планина" да се прави само от свежо месо.

"Това е абсурд, никой не се е противопоставил на нищо - просто в България се произвежда 30% от необходимото месо и 70% се налага да се внася", каза Вътев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...