Бизнесът отказа да финансира вместо държавата лаборатория, с която да се контролират колбасите "Стара планина" и е на път да се откаже изобщо да произвежда месни продукти по този измислен стандарт. Това се разбра през уикенда.
"Няма да финансираме никаква лаборатория, фирмите от бранша не желаят да финансират лаборатория", заяви председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев.
"Вече ми се повръща от тази "Стара планина" фирмите отказват да го правят - можете да го напишете това, не ми пука вече от никого. Дотегна ми да се занимавам с молекули и с наночастици", заяви Вътев.
Макар и бизнесът да се отказва от лаборатория от ветеринарната служба официално обявиха, че контролът на стандарта "Стара планина" вече ще се прави по метода Elisa. По същия метод се установи, че набедените от аграрния министър Мирослав Найденов производители не са влагали никаква соя в продуктите с лого "Стара планина". Методът измерва количества над 0.1%, а под това количество дава само индикация за наличие на соя. Все още обаче не е ясно как ще се намерят пари за финансиране на самата лаборатория, която ще ползва метода, след като бизнесът отказва да го направи, съобщи в. "Сега".
Междувременно аграрният министър Мирослав Найденов подмени причината да наложи глоби набедените от него фирми - "Сами - М", "Лалов и Вачев", "Кен" и "Унимес". Дружествата ще плащат санкция не за соя в продуктите им, а затова, че ветеринарите инспектирали фабриките им и открили "дребни пропуски". Сега се умува по размера на санкциите. Самият стандарт "Стара планина" няма да се променя и ще си остане с 0% съдържание на соя.
От Асоциацията на месопреработвателите отхвърлиха и твърденията на ветеринарната служба, че фирмите, преработващи месо, са се противопоставили на идеята на аграрния министър Мирослав Найденов каймата "Стара планина" да се прави само от свежо месо.
"Това е абсурд, никой не се е противопоставил на нищо - просто в България се произвежда 30% от необходимото месо и 70% се налага да се внася", каза Вътев.