Био храните и конкретно плодовете, зеленчуците и житните такива култури съдържат 60% повече антиоксиданти, отколкото не-био растенията. Това показва изследване на Нюкасълския университет, публикувано в British Journal of Nutririon.
„Консумирането на био плодове, зеленчуци и житни, както и на храните, произведени от тях води до приемането на допълнителни антиоксиданти, което е равно на 1-2 допълнителни порции плодове и зеленчуци на ден“, обяснява професор от университета в Нюкасъл, който е ръководител на изследването.
Анализът е показал, че начинът на отглеждане и производството на растителните култури се отразява върху тяхното качество. Той доказва, че увеличеното количество на набавени антиоксиданти не води до повишаване на консумираните калории.
Заедно с това според изследването съдържанието на пестициди в не-био земеделските култури е четири пъти по-високо. Пробите са показали, че тяхното количество в биологичните растения не надвишава 10%. Концентрацията на отровният метал кадмий в тези култури е 48 на сто по-малка от тази в не-биологичните такива. Съдържанието на азот също е значително по-ограничено в био-храните.