Близо 6000 обекта за производство и търговия с храни са били проверени от агенцията по безопасност на храните само през последната седмица преди и по време на великденските празници. Това заяви по време на дискусията „Да – на българските храни“ земеделският министър Димитър Греков, съобщават от МЗХ.
През последните два месеца от пазара са спрени над 130 тона, от които 65 са унищожени. От началото на месеца пък са затворени 10 обекта, които не отговарят на съответните изисквания, съобщи директорът на БАБХ Пламен Моллов.
„Засиленият контрол, който осъществяваме осигурява по-добро качество на храните, които се предлагат на българския пазар”, коментира Греков. Той подчерта, че един от основните приоритети на МЗХ е засилване на контрола върху храните през цялата година.
„Нашата цел е българските производители да получават една сигурност, че тяхната продукция ще бъде предлагана на пазара, а на потребителите да гарантираме, че храната, която купуват е значително по-качествена“, каза още той.
На дискусията се обсъдиха и проблемите с нелегалния внос на храни, взаимоотношенията между производители и търговци, и по-голямото предлагане на български храни. Участници бяха представители на бизнеса, производители, браншови организации, търговци и медии.