Българите ядат най-лошия хляб в Европа, обяви министърът на храните Мирослав Найденов. Преди имаше три вида хляб, но хората знаеха с какво се хранят, докато в момента има над 30 вида с много по-лошо качество, отбеляза министърът по време на срещна с Асоциацията на зърнопроизводителите в Златни пясъци вчера.
Още миналата година Найденов, който е ветеринарен доктор, твърдеше, че ядем тесто от фуражна пшеница, и се канеше да спука от проверки хлебопекарните.
Преди месец и асоциацията "Активни потребители" извади стряскащи факти за диетичните разновидности на основната храна на българите. Тестовете на асоциацията показали, че т. нар. черен хляб има странен състав, оцветява се с утайка от кафе, горена захар и др. и съдържа само следи от най-полезното - фибрите, а точно в марките за диабетици захарта е над нормата. Малко след това здравното министерство също прояви активност, взе проби и отчете, че масовият хляб си е съвсем в нормите, само някои марки били леко пресолени.
Найденов вчера обеща, че новата Агенция за контрол на храните ще сложи край на отклоненията и че задължително ще бъде въведен и хлебен стандарт за качество, информира в днешния си брой вестник "Сега".
Към нови рекорди
Министърът призна, че не може да прогнозира дали и докога цените на хранителните стоки ще продължат да растат. А поскъпването не спира. От 1 февруари цената на хляба в три големи града - Пловдив, Пазарджик и Сливен, порасна с 10 стотинки и 650 грама вече струват по 85-90 стотинки.