Експерти от Института по лозарство и винарство в Плевен създадоха 3 нови сорта лози. Предимствата им са, че са устойчиви на болести и стресови климатични промени, съобщи директорът на Института доц. Иван Пачев.
Единият - "Гарант", е десертен розов сорт. Вторият е червен винен сорт с името "Трапезица", а третият е междинен бял сорт, който може да се консумира като десертен, но е добър и за винопроизводство, наречен "Плевен".
Пачев обясни, че сортовете са силно устойчиви на мана, студове и суши. Те са подходящи за българските природни, почвени и климатични условия, допълни той.
През последните 25 години експертите от Института са създали 21 нови сорта лози. Това е и основната му дейност, обясни директорът, предаде БТА.
Новите сортове ще бъдат внесени за одобрение в Изпълнителната агенция към Министерството на земеделието и храните.