Безопасността на храните от животински произход в 2 376 обекта за търговия на дребно в цялата страна са проверили инспекторите от „Държавен ветеринарно-санитарен контрол” към Регионалните
ветеринарно-медицински служби през изминалата седмица.
Съставени са 67 акта за нарушения на изискванията за продажба на храни от животински произход, като най-много са в Софийска област – 13, следвана от област Смолян – 8 акта и София-град – 7. Най-често
търговците не могат да докажат произхода на храните, нямат разрешително за продажба на такива продукти или не спазват хигиенните изисквания, информират от Националната ветеринарно-медицинска служба
(НВМС).
Контролът продължава и в момента навсякъде, където се продават храни от животински произход, включително риба и рибни продукти заради предстоящия празник Никулден. Проверяват се документите за
регистрация, за произход на храните, етикетирането, годността, спазването на ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания и разрешителните за продажба на риба на открито. Търговците, които продават
риба на открито, трябва да я съхраняват в касетки с лед, като топящата се вода от леда не трябва да остава в контакт с рибата. Срокът за съхранение при 1 до 5 градуса не трябва да е повече от два
дни. Преди рибата да бъде поставена в хладилно съоръжение, е необходимо да се охлади в лед.
От ДВСК съветват купувачите на риба да внимават дали стоката, продавана извън хладилните витрини, се съхранява в достатъчно количество лед, дали няма видими признаци за изтекъл срок на годност, а
когато купуват опаковани рибни продукти, да следят за целостта на опаковката и да четат етикетите за произхода и срока на годност. От дирекцията уверяват, че контролът по Коледа и Нова година ще се
засили още повече заради очакваното презапасяване със стока от страна на търговците. По празниците зачестяват и опитите на пазара да се пускат храни с недоказан произход.