Производителите на пилешко месо отново ще могат да слагат вода в него. Това реши Министерство на земеделието и храните с приемането на промени в наредбата за окачествяване, съхраняване и предлагане на пазара на месо от домашни птици.
Забраната за слагане на допълнителна вода в пилетата беше приета преди 2 години. Тя обаче важеше само за родните стоки, и така месото от чужбина стана много по-евтино от родното. Производителите тогава обявиха, че ще фалират, защото нормата ги прави неконкурентни.
Като причини за приемането на промените са посочени постигането на пълно съответствие с европейските закони и необходимостта от актуализация на Наредбата в резултат на проведени срещи в МЗХ по инициатива на Асоциация на месопреработвателите в България.
Инициативата за връщане на правото на производителите да слагат вода в пилешкото е дошла именно от Асоциацията на месопреработвателите.Оттам обясниха, че вода в месото се добавя с цел да стане по-крехко и лесно за готвене. Те определиха като “митове и легенди” твърденията, че се продават пилета, напомпани с 50% вода, предаде „Труд“.
Иван Ангелов от продуктовия борд „Яйца и птици“ коментира, че неизгодната за потребителите практика се налага заради искане на Европейската комисия. Той ще настоява на етикетите да се изписва с уголемен и удебелен шрифт съдържанието на вода.