Дания може да въведе нов данък върху месото и местните продукти, за да дестимулира потреблението им, предаде Telegraph. Целта на мярката е редуциране на въглеродните емисии от страната и опазване на околната среда, а ходът беше препоръчан от Датската етична комисия (ДЕК), представители на която изтъкнаха, че „климатичните промени са етичен проблем“, допълва още изданието.
От институцията са предложили първоначално данъкът да бъде наложен върху производителите на говеждо месо, а след това да обхване всички видове червено месо. Идеята на организацията е с времето данъкът да обхване абсолютно всички храни в страната, а размерът на налога да зависи от това в каква степен те вредят на околната среда, според ДЕК. Предложението беше одобрено единодушно от Държавния съвет на Дания, което означава, че мярката ще бъде гласувана в парламента на страната.
„Начинът на живот в Дания е далеч от климатично устойчив и ако искаме да постигнем заложените цели в Парижкото споразумение, според което температурата трябва да нарасне с по-малко от 2 градуса, то е необходимо да действаме бързо и да включим мерки, свързани с храната“, посочват от ДЕК. Към момента е предложен специфичен данък в размер на 2,25 евро за килограм говеждо месо. Според изчисленията на ДЕК той ще редуцира потреблението в страната с 14%.
Според икономисти, ако идеята за облагане на всички храни с данък бъде доведена до край, мярката ще окаже изключително тежък отпечатък върху производителите в страната и респективно върху икономическото ѝ развитие. Те припомнят, че това не е първият случай, в който в Дания се въвеждат регулации, спъваши устойчивият икономически растеж. През 2013 г. в страната бяха въведени високи изисквания за кланиците, което моментално увеличи броя на изнесените живи прасета спрямо обработените в страната и драстично сви приходите за кланиците.