Държавата си връща мажоритарния дял в Пловдивския панаир

01.02.2011 | 13:53
по статията работи:
С решенето си Пловдивският окръжен съд обявява за нищожни двете увеличения на капитала от 2006 и 2007 година
Държавата си връща мажоритарния дял в Пловдивския панаир

Със свое решение от 28.01.2011 г., Окръжният съд в Пловдив постанови за несъществуващи увеличенията на капитала на „Международен панаир Пловдив" АД от 2006 г. и 2007 г., с които държавата загуби мажоритарния си дял в дружеството.

През месец април 2010 г. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков сезира съда и бе образувано дело за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол на държавата. Делото беше заведено след извършена проверка и анализ на сделката за панаира, която констатира множество сериозни нарушения на търговското и приватизационно законодателство, припомнят от МИЕТ.

Трайчо Трайков: „Решението на съда е част от усилията ни като министерство за възстановяване на справедливостта и собствеността на Пловдивския панаир. Обещах това още в началото на мандата ми. Не бързам с изводите, защото решението може да се обжалва, но смятам, че ако държавата в мое лице успее, това ще е добра новина за всички в Пловдив и за бизнеса в страната, защото панаирът е най-представителният форум на българските предприемачи. Надявам се на благоразумие от страна на миноритарния собственик в интерес на доброто управление и бъдещите икономически резултати на дружеството".

През април 2010 г. държавата оспори двете увеличения на капитала на панаирното дружество, както и при издадените в тази връзка актове на Министерския съвет, оглавяван от бившия премиер Сергей Станишев. Проверката тогава констатира и нарушения в действията на бившия икономически министър Румен Овчаров (потвърдени в мотивите към решението на съда), в резултат на които държавата е изгубила контрола върху панаира, за сметка на „Пълдин туринвест" АД - дружество, контролирано от пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

С решенето си от 28 януари 2011 г. Пловдивският окръжен съд обявява за нищожни двете увеличения на капитала на "Международен панаир Пловдив" от декември 2006 и март 2007 година. Eдин от мотивите за това е, че към датата на първото увеличение на капитала - 21 декември 2006 г., компанията вече не е била еднолична държавна собственост, а акционерно дружество. Така, бившият министър Румен Овчаров не е имал правомощията сам да се произнесе за увеличаването на капитала.

Освен това, съгласно чл. 28 ал. 7 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за намаляване на държавното участие е било необходимо съгласието на Агенцията за приватизация. Такова съгласие не е открито по делото. Неспазването на това изискване е превърнало увеличението на капитала в скрита приватизация.

Решението е публикувано на интернет-страницата на Окръжния съд на Пловдив. То може да се обжалва в двуседмичен срок пред Апелативен съд Пловдив.

От Международния панаир заявиха, че ще обжалват решението на съда. Коментар от ръководството на националния изложбен център ще има, след като делото мине през всички инстанции, се посочва в съобщението на панаира.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 31.05   1815 г. – Провъзгласено е създаването на Кралство Нидерландия, което включва и днешна Белгия. 1876 г. – Априлското въстание: Четата на Христо Ботев изчаква в...
Полезно от Мрежата
7sport.net