Eдва половината от заведенията ще се възползват от намаленото на 9% ДДС за ресторантьорския бранш, което влиза в сила от утре.
От бранша смятат, че антикризисната мярка не е изпълнена така, както бе замислена, и продължават преговорите с властта, съобщава БНР.
По-ниският ДДС облагане на храната в заведенията бе прието с цел да подпомогне възстановяването на бранша след удара с Covid-кризата.
Собствениците на заведенията обаче смятат, че мярката решава проблемите едва наполовината от тях и не засяга пълния асортимент, предлаган в менюто.
Ричард Алибегов от съсловната асоциация коментира: "А в същия момент ние предложихме увеличаване на минималната работна заплата на 800 лева в нашия бранш. Тя се вдига за всички, а не всички могат да я ползват, което от антикризисна мярка отиваме вече към много неясноти, които трябва да изгладим. Реално, спирайки доставките по домовете, оставяйки ги с високото ДДС има опасност тук бизнесът да спре да доставя храна вкъщи".
Затова от бранша ще продължат да преговарят по антикризисната мярка.
"Както всяка антикризисна мярка, и тази ще се развива във времето, така че могат да се добавят работи, да отпадат работи, диалог има".