Гражданите да купуват само сурово месо от български производители с установен произход и документи за качество. Това препоръчват от лабораторията на SGS България във връзка с информацията, че
заразено с диоксин ирландско месо може да е попаднало в магазинната мрежа у нас, предаде БТА.
В съобщение до медиите от лабораторията съветват още по възможност да се избягва консумация на колбаси и полуфабрикати на фирми без сертификати, гарантиращи проследяване на цялостния производствен
процес и най-вече да се следи дали има анализ на суровината, вложена в производството.
Фирмите-вносителки и производствените предприятия би трябвало да получават месото със сертификат, че конкретната партида не съдържа диоксини, ако нямат такъв, е добре да поръчат анализ. Самите
търговци също е добре да проверяват внимателно документите на доставчиците си, за да гарантират сигурността и спокойствието на своите клиенти, се посочва в съобщението.
Междувременно от ДВСК съобщиха, че са установили, че цялото количество ирландско свинско месо, внесено в страната от 1 септември досега, е 100 592,36 кг. От пазара вече са възбранени и изтеглени 76
394,9 кг ирландско свинско и готови продукти - 78 600 броя консерви и 15 263 кг. трайни и малотрайни колбаси.
24 197,46 кг. вече са били реализирани на пазара преди България да получи нотификациите от общата информационнна система RASFF на 6, 7 и 8 декември г.т. Партидата е пристигнала на територията на
България на 15 октомври 2008 г.
Ветеринарните инспектори са взели 3 сборни проби от 3 партиди ирландско свинско, влязло у нас след 1 септември т.г. Те са направени в хладилни бази за съхранение в София, Пловдив и Хасково.
При взимането на пробите стриктно са спазени изискванията на ЕС за изследване на храни за наличие на опасни за здравето замърсители. В документите е описано място, произход, партида и
собственик.
Генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов днес участва в среща на генералните директори на ветеринарните служби на ЕС в Брюксел, на която се обсъжда и проблемът със свинското месо от Ирландия,
за което има съмнение, че е замърсено с диоксин. До края на деня се очаква участниците да вземат решение как страните ще процедират с внесените пратки ирландско месо.
Ирландското месо е поставено под възбрана със заповед на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов. От понеделник до днес ветеринарните служби провериха общо 112 хладилни бази и 437
месопреработвателни предприятия в цялата страна.
Кризисният щаб към НВМС извършва цялостна координация по случая между НВМС, Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравеопазването, Европейската комисия и Ирландската агенция по
контрол на храните.