Новите правила на Европейския съюз за етикиране на храните влизат в сила от днес, 13 декември. Те бяха приети от Европейската комисия през 2011 г.
Така цялата информация за продукта, неговите съставки и срок на годност трябва да се съдържат в едно зрително поле и с достатъчно едър и четлив шрифт. Изрично ще бъдат изписвани и алергените. Целта на новите правила е да гарантират на потребителите по-ясна и подробна информация за съдържанието на хранителните продукти.
В етикетите ще бъде включена и информация за хранителната стойност на по-голямата част от предварително опакованите преработени храни. Вече ще е ясен и произходът на прясното свинско, овче, козе и птиче месо, както и дали са използвани растителни мазнини в продуктите.
Правилата за задължителното обозначаване на хранителната стойност върху етикетите на преработените храни ще се прилагат едва от 13 декември 2016 г. Стопанските субекти от хранителната промишленост разполагат с три години, за да осигурят плавен преход към новия начин за етикетиране на предварително опакованите храни и на тези, които не са предварително опаковани. Освен това регламентът предвижда клауза за изчерпването на складовите наличности на храните, които са пуснати на пазара или етикетирани преди 13 декември 2014 г.