Драстично са намалели нарушенията по черноморските курорти по отношение на качеството и безопасността на храните. Това е заключението на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) след края на летния туристически сезон.
В рамките на последните месеци хранителните инспектори са извършили приблизително същия обем проверки по морето, както и миналата година. След обобщения анализ те са установили, че броят на констатираните несъответствия в проверените обекти (хотели, заведения, магазини) и издадените предписания за отстраняването им е значително по-малък.
При извършени над 4500 инспекции през лятото на 2013 г. са съставени 199 Акта за административно нарушение. За сравнение, те са били съответно 259 през 2012 г. и цели 518 през 2011 г.
Този сезон е преустановена дейността само на един обект, намиращ се в района на Черноморието. Година по-рано са затворени 12 обекта, а преди две години - 63.
"Анализът сочи, че в последните три години операторите все по-стриктно се доближават до изискванията на законодателството в областта на безопасността на храните", се казва в съобщението на Агенцията по храните.
През 2013 година са констатирани няколко случая със съмнение за заболявания, причинени от храни, но след извършването на незабавни проверки от страна на регионалните инспектори, се е установило, че в повечето случаи става дума за летни вирусни инфекции. Останалите болести са разпространени от заразени служители от персонала на обектите.