Започват засилени проверки на яйцата за Великден

18.03.2010 | 14:18
по статията работи:
За предстоящите великденски празници няма да има съществени промени на цените
Започват засилени проверки на яйцата за Великден

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е разпоредил на ветеринарните власти да засилят проверките на магазини, пазари и ресторанти за произхода и качеството на яйцата за великденските празници. Това обяви той в Пловдив.

Проверките ще продължат и по празниците. В работните дни ще има и специални телефони за приемане на сигнали за развалена или нелегална стока, каза министърът.

Съветът на специалистите е да следим внимателно за датата на производство. Яйцата стават негодни 28 дни, след като са снесени. Срокът на годност за сварените и боядисани е 30 дни. След това рискът да попаднем на развалени яйца става доста голям, особено ако са съхранявани на топло, светло и влажно. Хората, които гледат по няколко кокошки, гъски или патки, събират дълго време яйцата.

Като ги купите, е възможно срокът им на годност вече да е минал, но няма как да се разбере, обясни министър Найденов.

Той посъветва да се следи срока на годност, да не се взимат замърсени, кървави или спукани черупки. Съветът на специалистите е хората да варят яйцата поне 10 минути, за да избегнат неприятности. Температура от 75 градуса убива салмонелата, с която може да са заразени яйцата, информира земеделското ведомство,

За предстоящите великденски празници няма да има съществени промени на цените на яйцата, каза министърът. Цената на дребно ще е между 22-28 стотинки. Около 90 са големите производители на яйца, които отглеждат по над 1000 кокошки. За 2009 година са произведени около 1.6 млрд. яйца като това производство напълно задоволява нуждите на пазара. През миналата година дори има износ на около 130 млн. яйца, а вносът е около 15 млн. яйца.

За Великден се очаква внос и на яйца от Полша. От година вносните конкурират родните по качество и цена. Полската инвазия започва още през миналата година. Гръцки и немски яйца са другата сериозна конкуренция на нашенските по празниците. Те се продават направо боядисани в търговските вериги.

Произходът на яйцата може да се познае от маркировката. Върху черупките обикновено има букви - BG за България, PL за Полша - и цифри, указващи конкретния производител или търговец.

Освен това има и цифра, по която може да се познае дали кокошките, снесли яйцата, са отглеждани на поляни, на закрито или в клетки. Маркировката на яйцата от свободни кокошки започват с числото 1. При 2 - означава, че кокошките са гледани на закрито, а 3 - че са били вклетка, информира земеделското министерство.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 21.11   695 г. – Свети Вилиброрд е ръкоположен за пръв епископ на фризийците. 1344 г. – Започва строежът на сегашната катедрала "Свети Вит", когато епископът...