Инспекторите от "Държавния ветеринарно-санитарен контрол" (ДВСК) към Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) започнаха масови проверки на яйца и агнешко месо преди Великден. Както всяка година преди празника контролът се засилва, за да се ограничат до минимум възможностите на пазара да се предлагат непроверени продукти.
Експертите съветват потребителите да пазаруват само от одобрени за търговия с хранителни продукти обекти и да внимават за условията, при които се съхраняват продуктите.
Месото трябва да е придружено с документи за произход, а върху него се поставя и идентификационен печат с информация за държавата, в която е произведено и за номера на предприятието, който трябва да е четлив.
Яйцата трябва да се съхраняват чисти, да нямат неприсъщ за тях мирис и да не попадат под пряка слънчева светлина. Също така е необходимо да са маркирани с номера на производителя или центъра за опаковане, а върху опаковките им трябва да е отбелязан минималният срок на трайност.
При покупката е препоръчително да се обръща внимание на чистотата на яйцето и наличието на пукнатини по черупката, които са предпоставка за последващо замърсяване.
При подготовката за консумация е добре да се измият, препоръчва НВМС.