Нова кланица за червени меса се изгражда в пловдивското село Войводиново. Тя е модернизиран разширен вариант на сега съществуващото предприятие за производство и доставка на свежо месо, собственост на “Унитемп” ООД.
Това съобщи представителят на дружеството Георги Петров по време на кръгла маса на тема “Хранителна и преработвателна промишленост и зeмеделие” в рамките на международния икономически форум “Марица”, който се проведе в Международен панаир-Пловдив.
Кланицатата ще може да обработва 200 броя свине и 100 броя едри преживни животни на ден, съобщава регионалният вестник "Марица". Предстои да се разкрият 30 нови работни места, с което служителите на дружеството ще станат 150 души. Инвестицията в новия обект е в размер на 2 милиона евро.
Зам.-кметът на община “Марица” Стефан Цанков коментира, че кланицата във Войводиново ще възроди животновъдството не само в региона, но и в страната, тъй като ще се е гарант за пазара на българските производители.
Месопреработвателният сектор у нас ще може да прилага иновативна технология за обработка на колбаси, която изключва използването на "Е"-та. Тя се разработва в Университета по хранителни технологии (УХТ). Това обяви доц. д-р инж. Пантелей Денев, зам.-ректор по научната част.
Той обясни, че каротиноидният пигмент ликопен, който се извлича основно от доматите, е идеален заместител на изкуствените консерванти и оцветители, с които сега се пълнят саламите.